St Patricks Day

Grattis alla irländare och Sláinte! Idag är det St Patricks Day och hur firar vi ickeirländare det på bästa sätt. Tja, en god whiskey, en öl eller en bra bok är några förslag. Efter en liten inventering kunde jag glatt konstatera att jag faktiskt kände till fler irländska författare än det först verkade som.

Det är lätt att tro att irländsk litteratur mest handlar om nödår och lidande, och det finns naturligtvis, Roddy Doyles bok The Commitments som också blivit en väldigt bra film är ett utmärkt exempel på det. Chick-lit genren är väl representerad av Marian Keyes digra produktion och Maeve Binchys mysiga romaner hamnar lätt i feel-good facket i min bokhylla. Mer spännande är kanske deckarförfattarna Tana French och den produktive John Connolly. Inom fantasygenren är Eoin Colfers Artemis Fowl ett välkänt nytillskott medan CS Lewis (som faktiskt föddes i Belfast) Narniaböcker har älskats av flera generationer. Och när vi nu ändå är inne på den fantastiska litteraturen så ligger skräckgenren nära till hands och då måste man nämna mästarnas mästare; Bram Stoker och Dracula. Boken som satte igång hela vampyrhysterin. Välkända klassiker är Oscar Wilde med favoriten Dorian Grays porträtt och Jonathan Swifts Gullivers resor som filmatiserats i ett otal versioner. Värt att nämna att den lilla gröna ön tagit hem nobelpristaget i litteratur tre gånger; William Butler Yeats, Samuel Beckett och Seamus Heaney. Sverige har tagit hem det vid fem tillfällen.

Så för oss som inte har en irländsk pub i närheten; gå hem, häll upp något gott att dricka och sjunk ner med en god bok och fira St Patricks Day och de irländska författarna ordentligt.