En hondjävuls liv och lustar

Bokcirkelbok på vårens ReadTreat är En hondjävuls liv och lustar av Fay Weldon. Denna åttiotalsklassiker kommer nu i nyutgåva. Uppenbarligen gjorde den stor succé när den kom, och sågs då som ett inlägg i den feministiska debatten, själv var jag 11 år gammal och missade den naturligtvis helt och hållet. Jag har däremot sett filmen med Roseanne Barr och Meryl Streep i huvudrollerna. En fantastiskt rolig film, så det var med ganska stor förväntan jag började läsa.

Boken handlar om den alldagliga och klumpiga Ruth. Hon är gift, har två barn, hund, katt och en vacker villa. Livet verkar perfekt fram till den dag maken lämnar henne för skira romantiska författarinnan Mary Fisher. Livet slås i spillror och Ruth bestämmer sig för att hämnas. Hon bränner ner huset och dumpar de två barnen samt hund och katt hos maken och älskarinnan. I boken heter maken Bobbo! det kan väl inte en vuxen karl heta! Det är ju namnet på en hund eller ett tecknat troll. I filmen heter han Bob, jag undrar om han verkligen heter Bobbo i den engelska orginalutgåvan.

Men, Ruth nöjer sig inte med det, hon har arbetat fram en mycket sofistikerad hämd som tar flera år att genomföra. Om det hade slutat där så vore väl allt frid och fröjd, men parallellt arbetar hon hårt på att bli en sådan kvinna som männen gillar. Hon plastikopererar sig in absurdum och förändras successivt från den stora kvinnan men skäggiga leverfläckar i ansiktet till… Ja, det ska jag nog låta vara osagt. Jag minns inte det här från filmen, det kanske inte ens fanns med, och det vore ju synd att förstöra läsnöjet för er.

Hur som haver, jag kan  sympatisera med hämndbehovet, även om det känns helt främmande för mig, men jag har svårt att se plastikoperationernas roll i sammanhanget. I mina ögon är det inte ett tecken på en stark och självständig kvinna när hon känner ett behov av att ändra sitt fysiska utseende till att passa in i det motsatta könets önskningar. Och hur det kunde ses som en del i feministdebatten övergår mitt förstånd, om det inte var för att visa hur idiotiska kvinnor kan vara för att få mannen de vill ha.

Boken är mycket rolig och även om jag inte skrattade högt så var det nära många gånger, texten är fullspäckad med dråpliga situationer och Ruth utnyttjar hänsynslöst människorna i sin omgivning för att få som hon vill. Hon plockar fram sina sämsta egenskaper och agerar som en ”man”, dvs totalt egoistiskt. En skön kontrast till det offer hon är i början av boken och som irriterar mig så oerhört. Skärp dig! har jag lust att skrika till henne. Du är värd något mycket bättre än den där karln! Men det gör jag naturligt vis inte. Inte högt i alla fall.

Det är en bok som berör på många plan, den både roar, oroar och upprör samtidigt som den är rolig. Det är svårt att lägga den ifrån sig oberörd. Och jag kan lova att diskutionens vågor kommer att gå höga på ReadTreaten. Jag har redan hört smådiskutioner starta i smyg. Det är svårt att låta bli. Bokens karaktärer och händelser är så skruvade och starkt karikerade att man måste tycka till. Det känns lovande.

Betyg: ***+
Antal sidor: 298

Förlag:: Massolit

One Reply to “En hondjävuls liv och lustar”

Comments are closed.