Spänning och samhällskritik i perfekt kombination

Coffin Road
av Peter May

Coffin Road är en ny fristående kriminalroman från de Yttre Hebridernas store mästare, Peter May. Få kan som han skildra miljöerna, karaktärerna och stämningarna på de karga öarna. Den här gången har han förutom att skapa en spännande historia med premissen ”Om du hade dödat någon skulle du minnas det, eller hur?” även bakat in en god portion samhälls- eller snarare global kritik och lyfter den akuta frågan om vad vi gör och vad vi som enskilda individer kan göra, när multinationella, kommersiella företag styr och duperar oss.

I det här fallet gäller det bekämpningsmedel och hur de gör att världens bin och pollinerare nu dör i en rasande takt och riskerar att lämna oss utan mat inom en snar framtid om inget görs. Och May är insatt, han vet vad han talar om.

Coffin Road är precis lika angelägen som Markus Luttemans bok Blodmåne som kom förra året och jag hoppas att ALLA läser båda böckerna och begrundar budskapen och de framtida risker som tas upp. Det allra bästa vore så klart om vi också engagerade oss för att faktiskt förändra det som sker, men insikt om vad som sker är steg ett.

Samtidigt njuter man så klart av historien, för den är spännande. Man vill veta hur det ska gå för mannen som en dag spolas upp på stranden med total minnesförlust. Vem är han? Vad har han gjort? Och kanske viktigare, vem vill döda honom och är han själv en mördare?

Det här är helt klart ett fall framåt för Peter May. Jag tyckte om Svarthuset men tempot i den här är högre, stämningarna tätare, karaktärerna intressantare och miljöerna kargare och mer utmanande. Ett extra plus i min bok för att det är just en fristående historia. Serier i all ära, men jag tycker i ärlighetens namn sällan författarna klarar att leva upp till den första boken. Jag ser fram emot fler fristående böcker av May och vågar nästan sätta en slant på att Coffin Road kommer att filmatiseras, troligen för tv. Den klickar verkligen i alla boxar för det.