Blodmåne – vansinnigt spännande och väldigt viktig

Blodmåne
av Markus Lutteman

Måste en bok vara antingen spännande fiktion eller blodigt allvarligt faktamässig? Naturligtvis inte, men det är inte ofta en kombination blir särskilt lyckad. Ofta trasslar författaren helt enkelt in sig i alltför detaljfyllda beskrivningar och lider av en strävan att vilja berätta allt spännande som dykt upp under resaercharbetet. Jag kan förstå det, förstå ivern att vilja dela med sig, men det blir alltid, alltid till priset av historien. Tyvärr.

Martin Luttemans bok Blodmåne är ett lysande undantag, här har han lyckats skriva en bok som är både vansinnigt spännande och väldigt informativ på en ohc samma gång. Jag är helt övertygad om att man kan läsa och njuta av Blodmåne  utan att egentligen vara medveten om hur otroligt mycket fakta man fått med sig. Hur mycket man lärt sig medan man läst. Skickligt!

Det här är i första hand en spänningsroman, inte tu tal om saken. Det är en thriller som håller en fast från första sidan och som det är svårt att sluta läsa. Samtidigt är den en skrämmande korrekt beskrivning av hur det faktiskt går till i världen, hur den smutsiga handeln med noshörningshorn och tjuvjakten som krävs för att få tillgång till hornen fungerar. För det går faktiskt till så här. Varje dag. Och det kommer att fortsätta så länge vi människor är korkade nog att tro att malda noshörningshorn, elefantbetar, tigermorrhår eller liknande är någon slags mirakelmedicin som gör oss friska, starka, virila, fertila, snygga eller vad det nu är vi eftersträvar.

Boken inleds med att världens mest sällsynta noshörning dödas på Kolmården bara för att man ska komma åt hornet. Det sätter igång en kedja av händelser och vi får följa handlarna i Asien, poliserna i Sverige och viltvårdarna i Afrika. Samtidigt roar sig den megastora rockstjärnan Rob Chasey med att supa skallen av sig och trasha hotellrum i New York. Något som förlorat sin tjusning efter alla år och det dröjer inte länge innan Rob befinner sig på den afrikanska savannen, mitt i jakten på tjuvjägarna. Med fara för sitt eget liv engagerar han sig och bestämmer sig för att göra allt han kan för att sätta käppar i hjulet på handlarna och jägarna.

Det här är riktigt bra. Det är spännande, välskrivet och helt omöjligt att lägga ifrån sig. Jag ser med stor förväntan fram emot Luttemans nästa bok.