Som en mångbottnad chardonnay

”Jaa, det måste vara ett mord.”

Det var ingen tvekan om vad Christoffer Holst tyckte när jag träffade honom på Bokmässan förra året. En feelgood-deckare kräver ett mord, det räcker inte med en enkel liten kidnappning.

Och visst, det är mord i Blå, blå höstvågor också. Ett ganska brutalt mord dessutom, men det är ändå inte det som är det viktigaste. Den stora behållningen med att läsa Holst är feelingen. Det är skön läsning som är svår att lägga ifrån sig helt enkelt – och det är det bästa betyg man kan ge en bok tycker jag – att det är omöjligt att sluta läsa.

Om jag kallade den första boken om Cilla Storm för en sprudlande prosecco så har andra boken utvecklats och är en mer mångbottnad chardonnay, tilltalade len men samtidigt härligt frisk och fräsch med en hint av karamell.

När vi öppnar boken är hösten på väg och Cilla har flyttat in till stan igen och lämnat kolonilotten på Bullholmen för den här gången. Det är dags att hitta tillbaka till de gamla rutinerna igen. Men helt som vanligt är det inte, dels för att hon bor tillfälligt hos sina kompisar efter en vattenskada i lägenheten, dels för att jobbet på skvallertidningen är utbytt mot ett som grävande reporter för en kriminalpod och relationen med Adam… tja, det är lite oklart exakt hur läget är med den, men kanske faller allt på sin plats när hon följer med Rosie på en härlig lyxhelg på Bullholmens nyöppnade SPA. För vad kan väl hända där…

Förutom ett dödsfall så klart, ett dödsfall som polisen avskriver som en olyckshändelse men som Cilla och Rosie inte kan låta bli att luska lite i. Det dröjer inte länge innan en historia med kidnappning (!), skumma psykologer och stora familjehemligheter rullas upp.

Jag som inte är mycket för serier njöt av att möta Cilla, Adam och Rosie igen. Njöt av Holst språk, hans sätt att teckna karaktärer och miljöer som gör att jag känner mig närvarande, som gör att jag är där när jag läser. Att det dessutom är en hel del god mat och gott vin med i boken gör absolut ingenting, det gör bara att vinet i mitt glas smakar lite extra gott.

Blå, blå höstvågor är en perfekt bok att inleda hösten med. Kryp upp under filten i soffhörnet och njut av en romantisk feelgood-deckare i bästa Holst-anda, så ser vi fram emot nästa bok om Cilla sedan. I härlig julmiljö om jag får önska.