Småpirrig alla hjärtans dag!

Det är Alla hjärtans dag och de sociala flödena fylls av bilder på hjärtan, hjärtformade pannkakor till frukost, ljuvliga tulpanbuketter, handskrivna brev från barn till föräldrar och det är ljuvligt.

Samtidigt kommer det ena ironiska inlägget efter det andra om Fifty Shades of Grey. Inlägg som rackar ner på boken, filmen och författaren. Som ondgör sig över att boken sålts i femtio miljoner ex, minst, när den är så förfärligt dålig. Uselt skriven. Platta personporträtt. Kvinnoförnedrande förhållande mellan huvudpersonerna. Och min spontana reaktion är att gå mot strömmen. Att ställa mig upp och försvara såväl boken som filmen och författaren. Inte nödvändigtvis för att jag tycker den är så fantastisk utan för att jag är beredd att hylla det mesta som får femtio miljoner människor att läsa. Vare sig det är kärlekstörstande kvinnor, fotbollstokiga tonårspojkar som aldrig läst en bok förut, läsovilliga barn som har svårt att slita sig från tvn eller plattan.

Ja, jag läste den första boken i Fifty Shades-trilogin men inte de följande. Nej, jag har inte sett filmen. Hade inte planerat att göra det heller egentligen, men nu funderar jag allvarligt på att göra det.

Tyckte jag boken var bra? Nja, den första tredjedelen gav kinderna en lätt rosig nyans. Det var nytt, det var annorlunda och jag hade inte läst något sådant tidigare. Sedan förlorades lite av nyhetens behag och det blev mest upprepningar. Och om jag ska vara ärlig, den är inte sämre skriven än många andra böcker som ges ut idag, såväl inom deckargenren, feel-good, thriller eller vanlig skönlitteratur. Men jag förstår att ämnet chockar. Sex är kontroversiellt. Samtidigt fascinerar upprördheten mig.

Sex och erotik upprör uppenbarligen fortfarande. Vi läser hemska thrillers om mord, kidnappningar, tortyr, pedofiler och annat förfärligt, men det är sexet som skapar rubriker. Det är sex som alla tycker till om. Och förfasas över.

Förstår jag relationen mellan Mr Grey och Ana? Nej. Men det gör jag inte när det gäller seriemördare och kidnappare heller.

Tycker jag det är hemskt och skandalöst? Nej. Tvärtom applåderar jag som sagt att folk läser och njuter, blir lite pirrigt upphetsade.

Läs några väl valda kapitel idag, och njut. Ensam eller tillsammans med någon eller några du tycker om. Och om du  inte lockas av Fifty Shades så varför inte Carl-Michael Edenborgs erotiska novellsamling.

Trevlig och småpirrig Alla hjärtans dag på er!