Lotus Blues – ett hårdkokt genrebyte

Lotus Blues
av Kristina Ohlsson

”Det var Bobby som förde ovädret med sig. Regn är i och för sig inget ovanligt i Stockholm. Men jag minns bestämt att innan Bobby kom in i mitt liv, då hade vi sol.”

Så börjar Kristina Ohlsson bok Lotus Blues. I och med den här boken byter Ohlsson genre lite och väljer att flirta med den hårtkokta amerikanska deckaren med femtiotalsfeeling. Och det funkar!

Här möter vi Martin Brenner, en advokat som lever det ljuva livet. Han har allt; karriär, kvinnor, pengar, och ett litet barn. En dag blir han ombedd att hjälpa till att få en kvinna rentvådd och frikänd. Problemen hopar sig dock redan från början när det visar sig att kvinnan är död, och att hon innan sin död erkände fem mord i USA.

Jag måste erkänna att jag föll i farstun för Martin Brenner. Det finns något hos honom som får mig att associera till gamla deckare med 50tals feeling à la Mike Hammer och gänget.

Kanske är det det hårdkokta, korthuggna språket och det drivna tempot i boken som lockar. Kanske är det karaktärens lite kantiga livsstil och människosyn som får mig att tänka på svartvita filmer fyllda med män i hatt och trenchcoat och damer i tajta pennkjolar.

Vad det än är så är det skickligt gjort, för det är ingen tvekan om att den här historien utspelar sig här och nu. Ju mer man läser desto mer mångfasetterade blir karaktärerna. Det finns ett djup som man först knappast ens anar. Skickligt.

Mios Blues
av Kristina Ohlsson

Lotus Blues är den första boken i en serie om tre om advokaten Martin Brenner, den andra Mios Blues som kommer i april tar vid där den första slutade. I can’t wait!

Provläs de första kapitlen ur Lotus Blues här.

Andra har också läst och tyckt till om Lotus Blues:
Fru Es böcker – En av årets bästa deckare. Jag håller med.
Deckarhuset – Hårdkokt med känsla.
Alba.nu – Ny deckarhjälte
DAST – Måste läsa Mios blues.


Lotus blues : [en Martin Benner-deckare]
Författare: Kristina Ohlsson
Förlag: Piratförlaget (2014)
ISBN: 9789164204370
Köp: t.ex. hos Bokus, Glansholm, Storytel eller Adlibris