Första delen handlade om att tro på sig själv. Nu kommer vi till vad som händer sedan, när man väl bestämt sig för att skriva. För det är då det börjar på allvar. Det är nu vi ska lära oss vara bestämda, målinriktade och att satsa på vårt skrivande. Det är nu vi ska satsar på att bli utgivna.
Att skriva utan att bli läst är som att dansa i mörkret.
Ovidius
För så är det ju. Vi vill bli publicerade. Lästa. På ett eller annat sätt. Att säga något annat är bara hittepå. Om du för en sekund funderar på att skriva för något annat än dagboken eller skrivbordslådan, då är ditt mål att bli läst. Av få eller många, men läst ska du bli. Och för att bli läst måste du bli publicerad. Och för att bli publicerad måste du ha en bra historia och en jäkla portion tur.
Den här gången börjar Skriv din bok och sälj den med en crasch course om fackböcker, noveller, romaner, krönikor och bloggar. Vi får lära oss vad förlagen och tidningarna vill ha och är beredda att betala för.
Men lärdomen jag framförallt tar med mig den här gången är att: vad du än väljer att skriva så är det just det som är det viktiga, att du väljer. Bestäm dig för vad du skriver och inom vilken genre. Håll dig sedan till det.
Det är just det. Att bestämma sig.
Att jag vill bli läst är uppenbart. Jag har ju för jösse namn ett par bloggar som jag driver. Hade jag inte velat bli läst hade jag inte publicerat dem på internet, så enkelt är det, det har vi redan fastställt.
Det är ju det där med att bestämma sig. Att ha modet att bestämma sig.
Jag får kanske läsa det förra kapitlet, Tro på dig själv, en gång till, för det verkar ju vara där min akilleshäl finns.
Richard Herold från Natur & Kultur har några tips till blivande författare som är värda att sätta upp på väggen. Förvisso pratar han om fackböcker, men råden är lika värdefulla vad du än försöker sätta på pränt.
- Börja inte skriva på något du inte är intresserad av.
- Din bok är inte färdigskriven bara för att den blivit antagen, det är nu jobbet börjar.
- Försök förstå marknaden. Finns det ett behov av din bok.
- Låt ärliga och kritiska vänner läsa innan du skickar till förlag. Var lyhörd och ta till dig kritik. Stryk och skriv om.
- Gör läxan ordentligt så att du skickar ditt manus till rätt förlag.
- Inga konstigheter. Times, 12 punkter, dubbelt radavstånd.
Dessutom påminns jag om att åter plocka fram Stephen Kings fantastiska bok Att skriva. Liksom Dag har jag läst den flera gånger och fascineras framför allt av den första delen där han beskriver om sin långa väg till erkänd och välkänd författare. Intressant och lärorikt.
Stephen Kings att läsa
mycket bra !