Hösten närmar sig

…med stormsteg. Det känns konstigt att skriva de orden så här i slutet av maj, men när Bokmässans seminarieprogram landar i brevlådan är det officiellt. Hösten är på väg. Nedräkningen kan börja. Hotellrummet är bokat och det är dags att börja planerandet.

Bokmässan seminarieprogram

Utrustad med överstrykningspenna tar jag mig an uppgiften. Först en snabb genomläsning. Jag skumläser. Markerar de självklara seminarierna. Sedan börjar jag läsa lite noggrannare. Markerar ytterligare intressanta föredrag.

Nu börjar jag se tendenserna. Som vanligt är det flest intressanta seminarier på lördagen och det passar mig utmärkt. Efter två relativt lugna dagar när jag varvat seminarier med besök i montrarna på mässgolvet är det skönt att slippa ta sig ner dit när det är som mest hysteriskt. När ALLA andra är på Bokmässan.

Men det är också nu som problemen börjar. Snabbt utkristalliserar sig ett antal krockar i programmet. Flera intressanta seminarier på en gång. Det är samma visa varje år. Till min förtvivlan inser jag att jag måste välja. I år ser det dessutom ut som om väldigt få dubblerar sina seminarier, inte ens Guillou som annars brukar prata från morgon till kväll alla fyra dagarna.

Jag biter ihop och fortsätter markera allt som jag vill lyssna på. Urvalsprocessen tar vid senare. Mycket senare. Först när de olika förlagens monterprogram börjar trilla in i mejlboxen och läggas in i schemat. Först då är det dags att välja. Fram tills dess tar jag på mig skygglapparna och låtsas att jag kan lyssna på allt jag vill.

Sommaren går fort och snart är Bokmässan här. Det gäller att vara förberedd. Jag längtar redan.

Du kan läsa programmet här eller beställa ditt eget tryckta ex direkt hem i brevlådan, det är gratis.