Semestern

Semestern av Emma Straub

Sommaren är över och hösten smyger sig på. I ett försök att hålla fast värmen och solen en liten liten stund till träffades igår Bokkvartetten för att diskutera Emma Straubs bok med det passande namnet Semestern.

Här möter vi Franny och Jim Post som för att fira sin 35-åriga bröllopsdag tar med sig familjen på en semesterresa till Mallorca. Familjen inbegriper den lite truliga dottern Sylvia, hennes vuxna storebror Bobby som kommer med flickvännen Carmen. Familjen inbegriper också Frannys bäste vän Charles och hans make Lawrence.

Franny har planerat för ett par fantastiska veckor i solen. Hon ser underbara familjemiddagar framför sig där alla umgås och äter gott. Men under ytan pyr känslor som till slut blossar upp. Franny och Jims äktenskap hänger i en skör tråd efter snedsprånget som ledde till att han förlorade jobbet.

Sylvia tycker egentligen det ska bli ganska skönt att fly vänner, pinsamma bilder på sociala medier och som hoppas på att äntligen bli av med oskulden. Bobby däremot har trasslat till det för sig rent ekonomiskt och den tolv år äldre flickvännen är inte särskilt populär hos föräldrarna. Lawrence är totalfokuserad på att adoptera ett barn och Charles, tja, Charles vill mest bara nojsa med Franny.

Det är som upplagt för problem. Så klart.

Det visade sig snart att vi hade en hel del att diskutera efter att ha läst boken. Frannys attityd gentemot sin dotter till exempel. Jag menar vilken förälder bokar in sig själv i första klass på planet och låter dottern åka ekonomi för att hon ”fortfarande var mjuk i lederna och kunde knöla ihop sig i någon bekväm ställning att sova i.” Va? Jag hade blivit helt galen.

Vi hade också intressanta funderingar kring att begå misstag och förlåtelse. Var går gränsen för vad man kan förlåta och är det inte ibland så att man faktiskt måste se på vad som ledde fram till misstagen? Och hur minimerar man riskerna för att det händer över huvud taget?
”Hon borde ha varit en hägring. Hon borde ha varit en runkfantasi, en vacker bild. Men Jim hade låtit henne gå igenom spegeln och rakt in i hans famn och det kunde han inte göra ogjort.”

Semestern erbjuder en stunds skön läsning och men vill ju hela tiden läsa lite till. Man vill ju veta vad som kommer att hända, även om vi alla satt och väntade på den stora urladdningen som aldrig riktigt kom. Det mer småpyrde hela tiden. Och visst avskräcker boken, eller åtminstone påminner om att man ska tänka till två gånger innan man reser bort för att bo ihop med en massa människor. Med glimten i ögat.

Andra som läst och tyckt till om Semestern:
Kajsas bokblogg
Sala allehanda


Semestern [Elektronisk resurs]
Författare: Emma Straub
Förlag: Massolit förlag ()
 ISBN: 9789187783692
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris