Uncategorized

Den drunknade – välskriven, irriterande och intressant

Den drunknade
av Therese Bohman

”Svår”   ”Irriterande”   ”Välskriven”  ”Intressant”

Det var några omdömen om Therese Bohmans debutroman Den drunknade när Bokmalen träffades för höstens första bokcirkelträff. Det är fascinerande hur en historia på bara 168 sidor kan engagera och skapa diskussion.

”Man får inte göra som Marina och Gabriel.”
”Hur blind är Stella som inte förstår?”
”Varför stannar hon hos honom?”
”Vad hände egentligen på slutet? Stanna eller gå?”

Allra roligast är det att prata böcker när vi inte är helt överens. När vi, likt igår sträcker oss från att tycka att det är svårt att komma karaktärerna inpå livet till att förstå precis hur hon kände och varför hon gjorde som hon gjorde.

Ett par saker var vi dock överens om. Den drunknade är en välskriven bok. På ganska få sidor rullas en komplex historia upp. Varenda sida, vartenda tecken är utnyttjat. Inget tjafs, inget överflödigt utan bara väl valda ord. Det är också en lättläst bok. Bladvändare tror jag var ordet vi enades om. Sidorna flyter fram.

Den drunknade är en bok fylld av kontraster. Mellan lyckad och misslyckad. Underordnad och överordnad. Marina har hela livet levt i skuggan av sin lyckade, vackra äldre syster Stella som har ett bra jobb, bor i ett hus på landet tillsammans med en man hon älskar. Själv har Marina inte lyckats avsluta sin utbildning än, hon bor i en liten lägenhet i Stockholm, har en pojkvän hon egentligen inte känner något för. Det enda som stör bilden av den perfekta, lyckade Stella är mannen hon valt att leva med. En femton år äldre författare. Familjen är inte glad.

Ändå har systrarna en relation. När Marina mitt i sommaren åker till Skåne för att hälsa på Stella ställs allt på ända, men på ett smygande, odramatiskt sätt. Den ena ledtråden efter den andra radas upp för att allt inte står rätt till, och ändå är de så lätta att missa.

På många sätt är det här en klassisk historia om den inte helt enkla relationen mellan två systrar. Om den lockande, lite äldre mannen som duperar människorna runt sig, lindar dem runt sitt lillfinger. Om hur allt ställs på sin spets.  Det är ingen deckare eller skräckis, men det finns ett obehag som vilar över historien. Och något i det gör att det känns nytt. Bohman har gjort något eget av ett välkänt koncept.

Jag är innerligt tacksam mot damerna i bokklubben som propsade på att vi skulle läsa en bok ur ReadTreatens goodie bag, valet föll på den Den drunknade. Omslaget på pocketen avskräckte mig. Den signalerade en svår, litterär historia, och jag hade inte, tyvärr, ens öppnat den om jag inte varit tvungen. Det hade varit synd. För jag gillade det här. Mycket! Jag måste erkänna att jag blir nyfiken på hennes andra bok Den andra kvinnan.

Andra som läst och tyckt till om boken:
Bokhora
Boktoka
Bokomaten
Calliope books


Den drunknade
Författare: Therese Bohman
Förlag: Pocketförlaget (2011)
ISBN: 9789186675424
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris