Ren och skär njutning mitt i snöstormen

En oväntad sommar av Isabel Allende

Att vara bokbloggare och inbiten boknörd innebär för förtydligandets skull INTE nödvändigtvis att man är allvetande litteraturexpert.

Många är det och jag kan bli grön av avund och totally starstruck i deras sällskap, men för mig handlar läsande och böcker om ren och skär njutning.

Visst har jag genom åren samlat på mig en hel del kunskap och information, men den är lika splittrad som allt annat jag pysslar med. Jag vet en del om väldigt mycket, men har samtidigt en hel del blanka områden. Inte av ointresse utan helt enkelt för att jag inte snubblat över informationen. Ännu.

Det blev generande tydligt när jag klickade ner Isabel Allendes senaste bok härom veckan. För mig är Allende synonym med Andarnas hus, som jag inte har läst, och jag visste inte att hon fortfarande skrev. I ärlighetens namn (och generande nog) visste jag inte att hon fortfarande levde, det är lätt att klumpa ihop alla klassikerförfattare (jag betraktar Andarnas hus som en klassiker) och placera dem en i en lite diffus dåtid, a long time ago.

Döm då om min förvåning när En oväntad sommar visade sig utspela sig i Brooklyn mitt under snöstormen som 2015 lamslog hela New York. Och det högtravande språket som jag av någon anledning förväntade mig lyste med sin frånvaro och istället golvades jag fullständigt av underfundiga formuleringar och personporträtt som fick mig att le och läsa högt för mina båtkamrater. Till deras förtjusning ska tilläggas, vi hade många roliga diskussioner om det jag läste.

Den här läsningen är ren och skär njutning och jag rekommenderar den starkt till alla. Själv läste jag En oväntad sommar som ebok och kan inte uttala mig om inläsningen, men är övertygad om att Gunilla Nyroos gör det strålande.

Själva grundhistorien handlar bara om tre personer; den stelbente universitetsläraren Richard Bowmaster, den chilenska gästforskaren Lucía Arraz och Evelyn Ortega som är papperslös flykting från Guatemala. Och ja, så en död kvinna i bagageluckan på Evelyns arbetsgivares bil förstås. I snökaoset försöker Richard (om än motvilligt) och Lucía att hjälpa Evelyn bli av med liket.

Men mitt i den härliga, njutningsfulla läsningen serveras vi också en bild av hur det är att tvingas fly från sitt land, att konfronteras med kriminella gäng, människosmugglare, byråkratiska myndigheter och människor som inte tvekar att utnyttja andras olycka. Lucías uppväxt i ett Chile under förvandling är också intressant och på många sätt är den här boken en ögonöppnare. Den ger en inblick i en vardag så främmande för vår egen. Skickligt att pussla in det i historien utan att det blir dystert, torrt och tråkigt, måste jag säga.

Det är en underbar skröna och om Allendes övriga böcker, hon har ju hunnit skriva några genom åren, kommer i närheten av den här så måste de genast upp på läslistan, det är då ett som är säkert.