Outtalat – ett gotiskt mysterium med romantiska inslag

Outtalat
av Sarah Rees Brennan

Ett gotiskt mysterium med romantiska inslag, kan det vara något? 


I Sarah Rees Brennans bok Outtalat möter vi Kami Glass, en vetgirig tonåring som upptäcker att barndomens låtsasvän Jared kanske inte bara är på låtsas. Och vad är det egentligen som sker på Lynburnsläktens stora gods, och vad är det för mörksens gärningar som pågår i skogen. Det är inte för inte Kami drömmer om att bli journalist, hon bestämmer sig snart för att ta reda på vad som egentligen är på gång. Något som kommer att visas sig vara mycket farligare än hon någonsin kunnat ana.

Outtalat är en bok om en nyfiken tonåring som fortfarande pratar med barndomens låtsaskompis och vars vetgirighet försätter henne i den ena knepiga situationen efter den andra. Kan det verkligen vara något? Ja, faktiskt. 

Kami är femton och en alldeles vanlig tjej som inte lider av anorexia, självskadebeteende, depression, blir mobbad eller när ett oresonligt hat mot sina föräldrar. Hon är glad, gillar skolan och drömmer om att bli journalist. Det är befriande skönt att kunna fokusera på historien istället för att behöva lida med henne.

Visst har hon sina egenheter: hon är våldsamt nyfiken eller vetgirig, hur man nu vill etikettera det, en egenskap som är förträfflig för blivande journalister, eller privatdetektiver vilket hon också skulle passa som. Hon pratar fortfarande med Jared, barndomens osynliga låtsaskompis som hon för långa samtal med, men på det stora hela är hon en helt vanlig tjej som gillar att gå i skolan.

När boken börjar har Kami precis startat skoltidningen The Nosy Parker och utsett sig själv till chefredaktör. Tillsammans med några vänner söker hon nu med ljus och lykta efter ett riktigt scoop.
Kanske skulle familjen Lynburn kunna bjuda på något. Familjen som i generationen har styrt den lilla engelska byn med järnhand, de senaste åren utan att bo där. Nu har de återvänt och konstiga saker börjar hända. Det visar sig att det naturligtvis inte är helt riskfritt att snoka runt i Lynburns och byns historia och snart är Kami och vännerna indragna i något det kanske inte klarar av att hantera.

Untold
 by Sarah Rees Brennan

Outtalat är den första boken i serien om familjen Lynburn och jag garanterar att jag kommer att läsa även uppföljaren. Det här är ett stycke skön läsning. Det är spännande, bitvis roligt, fantasifullt och riktigt njutbart. Språket flyter fint och Sarah Rees Brennan målar vackra bilder. Bilder av den urengelska byn och karaktärerna i den. Ljuvligt. En riktig bokslukarbok och jag hoppas varenda skolbibliotikarie i vårt avlånga land köper in den. Uppföljaren Untold finns ute på engelska nu.

Blev du nyfiken på Outtalat kan du provläsa några kapitel redan nu.
Den finns även som ljudbok (cdbok) och ebok.


Andra som läst och tyckt till om boken:
Bokcirkeln ger Outtalat toppbetyg
Kattugglan – inte lika imponerad, saknar något utan att veta vad
Bokhuset tycker det är årets charmigaste bok
Fridas bokhylla hade för höga förväntningar 


Outtalat
Författare: Sarah Rees Brennan
Förlag: Modernista (2014)
Översättning: Helena Stedman
ISBN: 9789174995862
Köp: t.ex. hos Bokus, Glansholm eller Adlibris