När dålig korr förstör

House of Cards
av Michael Dobbs

När Francis Urqhart går miste om den eftertraktade ministerposten ytterligare en gång är måttet rågat. Han bestämmer sig för att visa var skåpet ska stå. Och Francis bråkar man inte
ostraffat med. Till sin hjälp, eller möjligen som nyttig idiot, får han lite otippat den unga journalisten Mattie Storin, om möjligt lika karriärlysten som Urqhart. En kvinna som inte tvekar att gå
över lik om så krävs.

Känns det igen? Visst, det är ploten för den fantastiska tv-serien House of Cards med en lysande Kevin Spacey i huvudrollen. Tv-serien baseras på boken med samma namn av Michael Dobbs,
en populär engelsk thrillerförfattare.

Jag har njutit av, framför allt den första säsongen av House of Cards på tv, även om handlingen där är flyttad till USA och vita huset och såg med förväntan fram att läsa boken. En bok som ska vara ett träffande och skarpt inlägg i den engelska debatten om politiker och ärelystnad.

Döm om min besvikelse när jag knappt trettio sidor in inser att jag inte har annat väl än att lägga ifrån mig boken. Tyvärr har man sparat in på utgiften för korrläsare och boken är full av fel. Och jag har försökt. Två gånger. Andra gången sa jag till mig själv att inte vara så tjurig och att jag antagligen varit överdrivet kritisk när jag började läsa i november. Men nej. Allt för många meningar som den nedan förtar läsupplevelsen. Tyvärr.

”Och jag har ingen som helst jävla avsikt att vara förivra mig, Mattie.”

Det är så synd, men långt ifrån första gången det händer. Ett eller annat korrfel smyger sig alltid
in och jag brukar vara tolerantare än de flesta, men det här går inte. Tyvärr. Jag får leta upp
boken och läsa den på engelska istället.


House of cards
Författare: Michael Dobbs
Förlag: Lindqvist (2014)
ISBN: 9789186527204
Köp: t.ex. hos Bokus, Glansholm eller Adlibris

2 Replies to “När dålig korr förstör”

  1. Jag håller med, det är helt gräsligt med böcker fulla av stavfel. Likaså dåliga översättningar. Sånt förstör ju läsglädjen fullständigt!

Comments are closed.