Uncategorized

Om en kvinna i sina bästa år

Miss Jean Brodies bästa år
av Muriel Sparks

Miss Jean Brodies bästa år visade sig storleksmässigt vara en perfekt semesterbok. Med sina 156 sidor ryms denna pocketbok i handväskan eller till och med i innerfickan och den ligger bra i handen när man ska läsa på trånga tåg, färjor eller bussar.

Redan när den kom ut första gången 1961 höjdes den till skyarna av recensenterna och har sedan tryckts i många upplagor, nu senast 2014. Jag har lite svårt att instämma helhjärtat i hyllningarna boken så. Kanske är det något jag inte greppar, något i handlingen som går mig förbi. Missförstå mig rätt, det är ingen dålig bok. Jag läste den med behållning och många gånger med ett leende på läpparna. Men ”kvick och finurlig”, ”samhällskritisk” och annat har jag svårt att hålla med om. 
Vi får följa en grupp fickor och deras lärarinna i 30-talets Edinburgh. Förändringarnas vindar blåste i Europa och samhället höll på att förändras. Rose, Sandy, Jenny, Mary, Monica och Eunice går alla på Marcia Blaines flickskola och favoriseras starkt av sin lärarinnan, Miss Jean Brodie. De är i hennes ögon creme de la creme, de bästa av de bästa och kallas snart Brodiegänget. Miss Brodie är en lärarinna med minst sagt annorlunda och till viss del kontroversiella undervisningsmetoder, bland annat tar hennes kärleksliv orimligt stor plats under lektionerna. Traditionella skolämnen får ge vika för kärlek, politik och konst. 
Fler gånger dyker bilder av Julia Roberts som den okventionella lärarinnan i Mona Lisas leende upp på näthinnan. Kopplingarna är ytliga och Roberts karaktär känns förnuftigare, matigare och intressantare. Medan Miss Brodie intalar sina elever att Godhet, Sanning och Skönhet är viktigare än Trygghet och Laganda så kämpar Roberts karaktär för att göra sina elever till tänkande, självständiga individer som ska kämpa mot den gängse kvinnofällan som hon anser giftermål vara. Hon vill att de ska jobba och göra karaktär. Miss Brodie å sin sida knyter flickorna till sig i första hand för att bekräfta sig själv och sitt komplicerade kärleksliv. Maken till narcissist får man leta efter. 
Rektorn på flickskolan försöker ideligen få flickorna att avslöja något om sin lärarinna som gör att hon kan
avskedas. Men flickorna är lojala, tillsammans bildas de en enad ogenomtränglig front. Tills en dag, när flickorna lämnat skolan, då någon förråder henne och världen rämnar.
Jag har aldrig gått på internat, inte heller i en flickskola så visst är det ibland lite abstrakt men samtidigt fascinerande. Här ser vi tydligt hur små samhällen, grupperingar, bildas i de slutna miljöerna som internatskolorna bildar.

Boken kom ut första gången 1961 och blev Muriel Sparks stora genombrott. Sedan dess har boken både filmatiserats och blivit tv-serie ett antal gånger. I filmen från 1969 spelar den underbara Maggie Smith huvudrollen och bara det gör mig sugen på att söka på nätet efter filmen. Det här vill jag se!

Andra som läst boken:
Lyrans Noblesser
The BookPond
Bokomaten 

Fakta
Förlag: Modernista
Antal sidor: 156
Format: pocket