Ny gudfader om ett år

Världens manliga bokälskare hoppar väl jämfota av lycka just nu. Det blev ju nyligen känt att nästa sommar publiceras en ny historia familjen Corleone. Mario Puzos mästerverk, måste man ju kalla det med tanke på den enorma uppmärksamhet och livslängd den haft, Gudfadern får nu en uppföljare.

Det är den amerikanske författaren Ed Falco som fått i uppdrag av Puzos arvingar att skriva färdigt romanen om den unge Vito Corleone och hans väg i den kriminella världen fram tills dess att han blev Don Corleone med oss alla. Boken baseras på det ofärdiga filmmanus som Mario Puzo efterlämnade vid sin död 1999.

Ja, ja, ja, jag vet. Det var många av er som störde sig på att jag skrev manliga bokälskare i första meningen. Jag vet att det finns tjejer som också gillar Puzos böcker och filmerna om gudfadern, så det var mer en liten pik/ hint/ vink till den stereotypa världsbild vi omger oss med. Men visst är det något underligt med dragningskraften som Gudfadernfilmerna har på de flesta manliga individer. De allra flesta verkar kunna minst ett och gärna flera citat från filmerna. ”Monday, tuesday, thursday, wednesday…” eller ”Go to the madrasses…” eller  ”I’ll make him an offer he can’t refuse…” osv.

Okej, okej, det ska erkännas, jag kan dem också, men snarare för att jag hört dem så ofta än att jag lärt mig dem från filmerna.

Hur som haver, och ett drygt år kommer vi att kunna läsa om hur det gick till när Don Corleone blev just Don Corleone.