Göm Enya

Än en gång får vi fint besök av Elin och mormor. Den här gången har de läst Göm Enya av Anette Skålberg och Katarina Dahlquist. Boken börjar med att vi får veta att Enya har vandrat dagar och nätter över bergen, försökt sova, varit hungrig och frusit av köld om nätterna för att komma till staden där hon varit en gång tidigare. Enya har ett halssmycke med ett vackert graverat E på ett silverhjärta som hjälper henne. Det gör henne stark och hjälper henne att orka.

I staden bor Ella, en liten  flicka som drömmer otäcka mardrömmar, men som inte vill berätta om dem för Adam och Anton som försöker trösta henne. Nästa dag ska Ella ta med sig sitt favoritsmycke till skolan och berätta om det för sina klasskamrater. Det är ett silverhjärta med ett vacker graverat E. Men när hon tittar sig i spegeln på morgonen upptäcker hon att hon tappat smycket och hon blir förtvivlad. Ingen kan trösta henne, inte Adam, inte Anton och inte fröken i skolan.

För att hitta smycket sätter Adam och Anton upp lappar över allt om det försvunna halssmycket. Och sen är det bara att vänta. Det dröjer innan de får något svar, men till slut ger sig Adam ut sent en kväll iväg för att hämta tillbaka smycket. Ella smyger efter…

Det är en stark berättelse om utanförskap och hur viktigt det är att ha trygghet, att ha någon som bryr sig. Men det är en tuff berättelse när man bara är sju år gammal och inte stött uteliggare och flyktingar tidigare. Men trots att Elin blev lite ledsen och tårarna trillade ville hon att vi skulle läsa vidare. De fina bilderna gjorde henne nyfiken och hon sa hela tiden ”vad händer sen mormor”.

Elin tyckte att boken var spännande och ganska bra. Hon tyckte inte att det var bra att Elvira dog och hon undrade var hennes riktiga mamma var någonstans. Men hon tyckte att Ella var en tuff flicka som vågade gå ut själv mitt i natten och leta efter Enya. Det var bra, men det var hemskt synd om Enya, som fick bo bakom ett plank och sova bland en massa skräp.
Mormor tyckte också att det var en mycket bra bok. Den skapar bra förutsättningar för samtal om utanförskap, främlingsfientlighet, ensamkommande barn, uteliggare och ensamhet, men också om kärlek, ärlighet och hur man kan hjälpa varandra. Kanske hade det varit bra att ha läst den första boken om Ella, Vem kan älska Ella, först, men Göm Enya fungerar utmärkt ändå.

Boken är vackert illustrerad. Bilderna i sig lockar till egna tankar. Varje sida avslutas med några sammanfattande rader som en nybörjarläsare själv kan läsa.

Vi ger boken betyg: ****
 
Förlag: Sagolikt förlag