Neverwhere – fullständigt fängslande

”Har du någonsin fått allt du önskade bara för att upptäcka att det inte var vad du ville ha?”

Neverwhere
av Neil Gaiman

Neverwhere av Neil Gaiman i BBCs radioteaterversion är fullständigt fängslande. Jag kunde inte sluta lyssna.

Som vanligt tecknar Neil en fantastisk historia. En saga. En skröna. Med små medel sveps jag in i en värld under vår, in i London Below. På många sätt är den som vår, bara lite mer av allting. Lite farligare. Lite mer fantastisk.

En god gärning förändrar plötsligt Richards liv. Genom att hjälpa en skadad kvinna, den vackra Door, trasslas han in i ett oväntat äventyr som leder honom till London Below.

Doors familj har brutalt mördats och hon söker nu svar på vem som är skyldig och varför morden begicks. Till sin hjälp har hon den något motsträvige Richard, som i utbyte lovas hjälp att återvända till sin egen värld, vår värld, London Above, samt livvakten Hunter.

Som vanligt fyller Gaiman sina världar, så snarlika våra, med fantastiska figurer. Vi möter mördare, råttviskare, dörröppnare, markiser, änglar och många fler. Och naturligtvis är inte allt vad det ser utan att vara och vem kan man egentligen lita på?

När radioteater är bra så är det riktigt bra. Då lyfter berättelsen och får en extra dimension. Radioteaterns version av Sagan om ringen är ett sådant exempel. Alla våra stora skådespelare är med. Jag har lyssnat på den fler gånger än jag kan räkna sedan jag för många år sedan fick den i julklapp.

Neverwhere är likadan. Det är stora skådespelare i alla rollerna. Bland andra hörs Natalie Dormer (från Game of Thrones), Christopher Lee, James McAvoy (från Xmen), Benedict Cumberbatch (Sherlock Holmes) förutom författaren själv. Alla är med och förgyller denna version av Neverwhere. Enda felet är egentligen att den är så kort. Bara 3,5 timmar. Jag vill vistas längre i London Below, vill följa med på fler äventyr. Men men, det är inget att göra något åt. Jag får lyssna fler gånger istället.

Precis som i alla Gaimans historier så finns en djupare tanke bakom historien. Ett allvar. Den här gången handlar det om människor som faller genom samhällets skyddsnät. Som blir hemlösa och ”försvinner” från radarn.

Hör Neil Gaiman berätta om idén bakom Neverwhere.

”- Is it dangerous?
– In ways you couldn’t possibly imagine”
 

orden avslutar Neverwhere

Tyvärr finns inte BBCs version att köpa i Sverige, men Amazon har den.
Boken finns här men inte översatt. Den finns även som ebok.

För den som, liksom jag, gillar det där lilla extra bjuder BBC på gott om extramaterial på sin hemsida. Där finns bilder, ljudklipp, en interaktiv vandring i London Below, intervjuer och mycket mer. Surfa runt och njut!