Född fenomenal

”Om du läser det här är jag förmodligen död.”

Född fenomenal
av Josephine Bornebusch

Så börjar Född fenomenal av Josephine Bornebusch. Josephine är kanske mest känd för sin roll som Mickan i Solsidan, att hon även är en av seriens manusförfattare visste inte jag när jag i somras lyssnade hennes debutroman, Född fenomenal.

Här möter vi Rut, en helt vanlig 15åring. En tjej som mår bra. Utan ätstörningar, självskadebeteende eller rebelliskt tonårsmaner och med en vanligt fungerande familj. Rut har precis samma funderingar och bekymmer som andra femtonåringar, om storasyskon, föräldrar, klasskamrater och lärare. Hon är en helt enkelt en vanlig tjej. Inte en av de populära, men inte heller mobbad eller utfryst. 
Men Rut har ett specialintresse, hon är, som hon själv säger, sjukt intresserad av Anne Frank. Allt som har med Anne Frank och tiden hon levde i att göra. I början av boken bestämmer hon sig för att också skriva dagbok. En dagbok som berättar ALLT. Precis allt. Som inte utelämnar någonting. Frågan är väl bara hur intressant livet är för en alldeles vanlig tonåring.
När det är dags att bestämma vart niornas klassresa ska gå ser Rut sin chans. Hon vill till varje pris till Amsterdam och huset där Anne Frank gömde sig. Man kan lugnt påstå att inte alla klasskompisar är lika tända på idén så nu får operation övertalning som sättas igång. 
Josephine har en härlig känsla för orden och historiens tempo. Här finns ett driv som lockar och hennes egen uppläsning av boken är helt lysande. Jag brukar inte vara överdrivet förtjust i författaruppläsningar, men det här är riktigt bra. Jag hoppas på fler böcker och egna uppläsningar i framtiden!
Jag njöt av att lyssna på Född fenomenal och log igenkännande flera gånger. Jag hoppas och tror att det här är en bok som kommer att läsas och gillas av många tonåringar. Och vuxna. Det är befriande att läsa en bok om en tonårstjej som mår bra, vars hela liv uppfylls av små vardagsproblem. Sådana tonåringar finns vet ni! De allra flesta är sådan. Det gör inte deras bekymmer och funderingar på något sätt mindre viktiga än de som inte mår bra och skadar sig själva på olika sätt.
Det här är en skön bok, läs den!

Född fenomenal 
Författare: Josephine Bornebusch 
Förlag: Bonnier Carlsen (2014) 
Antal sidor: 260
ISBN: 9789163878626 

Andra format: Ljudbok, Mp3
Uppläsare: Josephine Bornebusch

Köp: t.ex. hos Bokus, Glansholm eller Adlibris