Mordmys i Italien

Jo, det är faktiskt sant, The Night Villa av Carol Goodman är en mysig mordhistoria. Boken utspelar sig till största delen i Italien även om hela historien börjar i USA. Det handlar om historieprofessorn Sophie Chase som försöker ta reda på vad som hände Iusta, en ung kvinna som arbetade som slav i Villa della Notte i Herculaneum samtidigt som Vesuvius exploderade.

Efter en tragisk olyckshändelse kopplas Sophie till utgrävningen av Villa della Notte och sökandet efter antika skriftrullar tar sin början. Snart står det klart att det är fler än hon som vill åt skriftrullarna och den hemlighet de döljer. En rafflande skattjakt tar sin början.

Jag måste säga att jag gillade den här boken. Det var första gången jag läste något av Carol Goodman och det var en positiv bekantskap. Hon har skrivit en spännande historia med förvecklingar och ond bråd död. Kopplingen till ett av historiens mest kända vulkanutbrott känns självklar och naturlig, något som är långt ifrån självklart när författare försöker knyta samman nutid och dåtid.

Betyg: ***+