Mellan rött och svart

Mellan rött och svart
av Jan Guillou

Mellan rött och svart är den tredje boken i Jan Guillous romansvit och vi har nu kommit fram till mellankrigstiden. Europa slickar såren efter första världskriget men för de lyckade bröderna Lauritzen knallar livet på i stort sett som vanligt. Firman går bra, barnen växer upp och alla är lyckliga. På ytan.

Lauritz äldste son Harald som bor hos sin farbror och hans familj i Berlin visar en oroväckande dragning åt höger. De tyska ungdomsrörelsernas halvmilitäriska ideologier lockar. Något som får honom på kant med fastern vars politiska åsikter är betydligt mer radikala, trots hennes adliga uppfostran.

Det här är som sagt den tredje boken i serien om bröderna och deras upplevelser i 1900-talets Europa. Det är ett projekt som heter duga som Guillou har gett sig på.

Jag var mycket förtjust i första boken, Brobyggarna, och den andra boken, Dandy, var ännu bättre. Den här boken får inte fullt lika svallande betyg. Inte för att den egentligen är sämre än de båda tidigare, utan mer för att det är en tidsepok som inte intresserar mig på samma sätt. Tyskland på 30- och 40-talen känns lite uttjatat. Vilket är fruktansvärt att säga med tanke på det politiska läge som Europa befinner sig i idag med Gyllene gryning i Grekland, den nya regeringskoalitionen i Norge och våra egna Sverigedemokrater. Historien riskerar att upprepa sig, vilket vore förfärligt.

Det är bara en knapp vecka sedan jag i samtal med en finsk bokhandlare på mässan fick höra att det i Finland lagts fram ett förslag att alla som tillhör ett minoritetsspråk som tex svenska borde bära en väl synlig flagga på kläderna. Parallellerna till nazityskland ligger alltför nära för att kännas bra och det gör mig livrädd.

Mellan rött och svart är med andra ord kanske en viktigare bok än de första två, även om jag njöt mer av läsningen av dem.

När vi lämnar bröderna Lauritzen för den här gången har andra världskriget precis brutit ut och det känns inte som någon särskilt vågad gissning att nästa bok kommer att handla om andra världskriget. Å andra sidan krånglade Guillou sig runt det första världskriget på ett snyggt sätt genom att förlägga historien till Afrika, kanske gör han samma sak med andra världskriget. Jag hoppas det.

Hur som helst ser jag fram emot att få följa bröderna och deras familjer i nästa bok.

Ett litet extra plus för Erik Thunfors snygga omslag. 


Betyg: ****-
Antal sidor: 400

Förlag: Piratförlaget

Extra:
Läs ett smakprov här.
Mellan rött och svart finns också som ljudbok, inläst av den fantastiske Tomas Bolme.