Landet där författarna bor

Med tanke på att tydligen var fjärde svensk önskar att de var författare så hade landet där författarna bor kunnat vara Sverige. Men det är skillnad på önskedrömmar och verklighet. Och vi svenskar har tydligen längre mellan tanke och handling än andra. I vårt karga nordiska grannland däremot drömmer man inte bara om att bli författare, man ser till att bli det också. Enligt uppgift publicerar en av tio islänningar en bok. Det gör Island till det författartätaste landet världen. 10% av landets befolkning!

Kris och aska skapade alla dessa författare. Och 1955 års nobelpristagare. Halldor Laxness böcker har älskats och lästs och läses fortfarande av tusentals islänningar och turister. Hans böcker säljs såväl i bokhandeln som på turistinformationer och bensinstationer. Men det var finanskrisen 2008 och det efterföljande vulkanutbrottet 2010 som tog ner islänningarna på jorden igen efter att i åratal ha levt med huvudet i det blå. Kriserna gav dem den kreativa injektion de behövde.

Traditionen av berättande, både muntlig och skriftlig, har månghundraåriga rötter. Idag är det inte bara historier inspirerade av Eddan som skrivs utan alla genre täcks, bland annat skrivs moderna sagor, poesi, barnböcker, erotisk fiktion och, naturligtvis, deckare. Den nordiska kriminaltraditionen är stark även på Island.

Kanske är det det karga landskapet med sina svarta lavabäddar, sina sprutande gejsrar, den bubblande jorden eller de trolskt flödande vattendragen som föder tankar om älvor och andra övernaturligheter och inspirerar. Det är välkänt att såväl JRR Tolkien och nobelpristagaren Seamus Heaney lät sig förtrollas av Island och dess berättartradition. Med mycket lyckat resultat om du frågar mig. Att UNESCO utsett Reykjavik till ”City of Literature är väl det högsta betyg man kan få.

Idag sveper en bokboom över den lilla önationen och dess 300.000 invånare. Idag har Island inte bara flest författare per capita i världen utan även fler publicerade och fler lästa böcker per capita än något annat land i världen. Imponerande!

Så här års landar julbokskatalogerna i brevlådorna och under dagar och veckor bläddras och läses de noggrannt. För julen är den stora försäljningsmånaden för böcker på Island. Böcker som julklappar – mycket sympatiskt land det där.

Extra:
Läs BBCs artikeln om den isländska bokboomen.
Literature.is