Lotte

Lesley Pearse

(klicka på texten för att läsa hela inlägget)

Med sina hittills 20 utgivna böcker är Lesley Pearse värd en eloge. Själv har jag bara läst en, Elizabeth, om den unga irländskan som på 1800-talet emigrerar till USA och blir indragen i mängd möjliga och omöjliga situationer. Jag tyckte mycket om den. Damerna i bokcirkeln har dessutom pratat sig varma för flera av Ms Pearse övriga titlar så när Lotte låg överst i läshögen var det med förväntan jag öppnade den.

Boken börjar med att en ung kvinna hittas ilandfluten på en sandstrand i England. Men vem är hon och vad har hänt henne? Varför minns hon inte vem hon är? 
Det har alla förutsättningar för att bli en riktigt bra historia, och ändå håller det inte hela vägen ut. Någonstans på slutet tappar jag intresset. Inte tillräckligt mycket för att sluta läsa helt, men jag väljer att skumma igenom de sista kapitlen, något jag väldigt sällan gör. Och det är värt det. Jag ville verkligen veta hur historien hängde ihop, men av någon anledning engagerar inte Lottes öde på samma sätt som Elizabeths gjorde. Det är något som saknas, men jag kan inte riktigt sätta fingret på vad det är. Kanske är det så enkelt att jag föredrog det historiska perspektivet framför det nutida.
Betyg: ***-
Antal sidor: 400
Förlag: Damm