Bokhandlarnas olika varianter på Låna & Läs-konceptet är lysande! Att kunna gå till bokhandeln, låna hem en bok, läsa den och sedan gå tillbaka och byta den. Runt 400 kr kostar det, lite mer hos vissa kedjor och lite mindre hos andra, och för det får du läsa 60+ böcker. Generöst!
Det är ganska intressant att bläddra igenom de olika utbuden. Många böcker är naturligtvis samma Viveca Lärn, MajGull Axelsson, Jan Guillou, Annika Thor mfl. Det är böcker på tapeten och nästan självskrivna, men mindre aktörer som tex Partille bokhandel som erbjuder hela 100 böcker har även plockat med klassiker som Den unge Werthers lidanden, Kvinnor och äppleträd av Moa Martinsson samt Elin Wägners Norrtullsligan. Kul! De kommer även att stoppa in Nobelpristagare och Augustpristagare. Dessutom är det extra roligt att de har med cdböcker, böcker på norska, danska, franska, tyska, spanska och engelska. En stor eloge till dem, jag önskar jag bodde närmare Partille.
Årets nyhet hos Akademibokhandeln är Läsborgarmärket också det en fullkomligt strålande idé. För att stimulera barns läsning har man i år infört sk Läsborgarmärken, tre nivåer finns och det enda som krävs är att man traskar ner till sin lokala Akademibokhandel och hämtar ett läskort, väljer ut böcker till barnet och börjar läsa. Vart efter barnet läst böckerna förs de in i kortet och efter fem lästa kan man gå och kvittera ut det första Läsborgarmärket, det vita. Synd att det inte finns en Akademibokhandel i Uddevalla. Men hej, nästa år kanske fler bokhandlar hakar på.
Jag omfamnar och applåderar alla dessa inititativ för att stimulera läsning hos såväl stora som små. Det ser ut att bli en bra läshöst i år!
Tänk att få vara ung där det finns en Akademibokhandel och att läsa sig till ett läsborgarmärke.
Partillebokhandel har jag velat besöka tidigare. Nu skaa det bli av.
biblioteken borde ta efter