Kunglig bröllopsyra!

Det har väl knappast kunnat undgå någon att det är kungligt bröllop i England idag. Inte för att jag bryr mig särskilt mycket förutom att det naturligtvis alltid är trevligt när två människor älskar varandra och att jag gärna hade varit i England på en liten pub just nu. Engelsmännen är duktiga på att fira.

Hur kopplar man då denna stora händelse till vår lilla bokvardag? Tja, man skulle ju kunna lista böcker som utspelar sig i England, men det är ju nästan ett Sisyfosarbete så det går bort. Kanske kunde man försöka samla böcker med bröllopsscener i, men jag kan just nu inte komma på så många. Bättre då att fokusera på kungar och drottningar.

Eftersom dagens happening beskrivs som ett sagobröllop så känns det naturligt att börja med Sagan om Belgarion av David Eddings, en samling böcker i fantasygenren om den unge bondpojken som mot sin vilja måste axla manteln som världens konung. Vid sin sida får han så småningom den smått egensinniga Xenedra som drottning. En bokserie jag läst några gånger och gärna återkommer till och läser delar av. Här finns böcker med både kungar och drottningar i titeln.

En annan bok i sagogenren är Kung Caspian och skeppet Gryningen av C.S. Lewis. En bok i Narniaserien som jag nästan skäms över att inte ha läst. Men jag har sett den på bio. Ett halvt pluspoäng?

När det gäller böcker med kungar i titeln är väl Shakespeares King Lear självskriven. Kanske inte för att den är så lättläst, men det tar den igen i berömdhet. Alla har väl hört talas King Lear? Eller?

Men nog med manlig dominans nu, över till damerna och då inte minst den underbara lilla pärlan Drottningen vänder blad av Alan Bennett. Tänk vad man kan få lära sig på bara 124 sidor. Det var massor jag inte visste om den engelska drottningen. Läs den!

Och sist men inte minst kommer Philippa Gregorys båda böcker Den vita drottningen och Den röda drottningen som kommer ut i augusti. Två böcker som utspelar sig under rosornas krig i 1400talets England, där båda sidor har starka kvinnor som är beredda att offra allt för Englands tron.

Det är fler än jag som gjort kopplingen bröllopsyra + böcker:
Book Pond

2 Replies to “Kunglig bröllopsyra!”

  1. Jenny

    Du får inte glömma Shakespears En midsommarnattsdröm där ju Sveriges mest spelade bröllopsmarsch finns

Comments are closed.