Jösta och Johan

Idag har vi fint besök av två gästbloggare. Det är Elin 7 år och hennes mormor, något äldre, som läst Jösta och Johan av Anette Skålberg och Katarina Dahlquist.

Jösta och Johan är två giraffer som levt länge på savannen och nu vill de ha ett litet barn och bli en familj. Problemet är att de är två pojkar och de kan inte få ett barn tillsamman. Girafferna går och letar om de kan finna ett litet ensamt barn, men alla de finner har egna föräldrar. En dag finner de ett övergivet ägg som de tar hand om och vårdar ömt. Så kommer äntligen dagen då ägget spricker och ut kommer en liten krokodil. Nu har de blivit en liten familj.

Mormor och Elin läste boken som är skriven på rim tillsammans. De fick ett fint samtal om sådant som en liten sjuåring kan fundera över.

“Du förstår mormor det måste vara en flicka och en kille som sover i samma säng för att det ska bli ett barn. Alla människor kan inte få egna barn och då kan man göra som Jösta och Johan gjorde. Man kan ta hand om ett barn som inte har några föräldrar och då blir det en ny familj.”

En annan fundering var “konstigt att de fick en krokodil och inte en giraff” även det blev till ett bra samtal om att vara olika. Boken är härligt illustrerad med klara fina bilder och färger.

Betyg ***+
Antal sidor: 24
 
Förlag: Sagolikt Bokförlag

Andra som läst Jösta och Johan:
Barnboksbloggen
Bokmania
Lyrans noblesser
Den lilla bokhyllan

3 Replies to “Jösta och Johan”

  1. Visst är de härliga de små smultronen. Jag blir också fascinerad över att det man tror barnen ska reagera och fundera på inte bekommer dem de minsta, i det här fallet att det är två pappor. Utan det är annat som bekymrar, att det blev en krokodilungen och inte en giraffbebis de fick ta hand om.

  2. Den lille femåringen ville inte att vi läste boken men det gick bra att jag berättade medan vi tittade på bilderna. Han köpte inte att Jösta var en man,för han hade ju hatt. Varje gång det var en bild på Jösta sa han "mamma".

Comments are closed.