Uncategorized

Klassikern klickar inte

The Body Snatcher av Robert Louis Stevenson

Robert Louis Stevenson, ringer det en klocka? Japp, det är mannen bakom storverk som Skattkammarön och Dr Jekyll och Mr Hyde som nu får en av sina historier publicerad som ljudbok. I och för sig dog karln 1894 så han lär väl inte bry sig alltför mycket, men jag tyckte det var lite kul när jag hittade den knappt 35 minuter långa novellen på Storytel.

För mig var The Body Snatcher en ny bekantskap, för skräckfantasterna runt mig är den säkert något av en kulthistoria som filmatiserats med Boris Karloff och Bela Lugosi i rollerna. Jag gissar att julfirarna som läste 1884 års upplaga av Pall Mall Christmas Extra satte plumpuddingen i halsen i rena förskräckelsen när de läste om Fettes och dr Macfarlane.

Som unga läkarstuderande tjänar Fettes och Macfarlane några extra slantar på att ta emot och leverera kroppar åt skolan där lärarna dissekerar liken inför eleverna som en del i undervisningen. Så långt är allt väl, och otroligt nog inte alltför ovanligt. Det var helt enkelt så det gick till. Men, när Fettes en dag känner igen ett av liken anar han att allt inte står rätt till och börjar han få kalla fötter (haha), kanske talar vi till och med om mord.

Macfarlane övertalar Fettes att hålla tyst och allt fortsätter som vanligt tills en av de döda visar sig vara en man som Macfarlane bråkat med tidigare. Nu vägrar han fortsätta längre, men övertalas att undanröja alla bevis, styckar mannen och undanröjer alla bevis. Tror de i alla fall….

Jag inser att jag säkert svär i skräckfantasternas kyrka när jag säger som så att jag mycket väl förstår att man kan göra en rejält läskig film på de här premisserna, i bokform funkar det inte riktigt för mig. Kanske är det för subtilt, för många antydningar, kanske har min hjärna blivit avtrubbad av de hundratjugofyra år som gått sedan publiceringen, men jag tappar tråden trots den korta historien. Tyvärr. Jag hade gärna velat tycka om det här, hade gärna haft en läskigt bra klassiker att rekommendera för vänner och bekanta, men det får vänta.