Kärlek på öppet hav – den första Harlequin på svenska

Kärlek på öppet hav
av Samanta Olofsdotter

Är du som jag uppväxt med Harlequin?

”Kiosklitteratur”.
”Skräp”, fnyser vän av ordningen.
Kanske, men likt barndomens Kittyböcker var de en del i min läsutveckling. En period när jag frossade i historiska romaner (vilket faktiskt hjälpte mig en hel del på lektionerna i skolan, precis som Asterix har gjort många gånger). Visst är väl välskriven litteratur inte riktigt vad man förknippar med Harlequin, men historier med driv som väcker läslust är inte att förakta.

Nu äntligen, efter trettio-fyrtio år eller så, kommer så till slut en bok av en svensk författare ut på förlaget. Men, fortfarande känns det som om stämpeln dröjer kvar, den kände författaren väljer att skriva under pseudonymen Samanta Olofsdotter. Och det må väl vara hänt, jag kan förstår hur man tänker även om det är lite sorgligt att vi fortfarande skiljer på fin och ful litteratur.

Hur som helst, jag ska erkänna att jag är nyfiken och säkert kommer läsa Kärlek på öppet hav för att se vad det är.