En doft av en annan värld

The Perfume Collector
av Kathleen Tessaro

The Perfume Collector bjuder på en historia fylld av hemliga dofter, längtan, minnen och ett brev som kommer att förändra liv.

Femtiotal, Paris, parfym, en övergiven affär och ett arv. Ingredienserna i Kathleen Tessaros debutroman är underbara och förutsättningarna för en stunds härlig läsning är perfekta. Och de uppfylls. Det är några härliga timmar jag tillbringar i bilen med den här boken.

”Our firm is handling the estate of the deceased Mrs Eva D’Orsey and it is our duty to inform you that you are named as the chief beneficiary in her will.”

Visst vore ett sådant brev trevligt att få med posten. Problemet är bara att Grace Munroe, aldrig har hört talas om Eva D’Orsey. Hon har ingen aning om hur i hela friden den kan komma sig att hon har fått det här brevet. Övertygad om att något blivit fel resor hon till Paris för att reda ut det hela.

Naturligtvis är det inget fel. Grace ärver mycket riktigt både lägenhet och aktier från den främmande kvinnan. Det är nu nystandet börjar. Vem var Eva D’Orsey och varför i hela friden vill hon ge sin kvarlåtenskap till Grace. Sakta men säkert rullas historien upp och Grace ställs inför svåra val.

Det här är vackert, rörande och elegant. En debutroman som ger mersmak.

Du kan läsa de första kapitlen här.