Kalla, vita vinternätter

… njae, mer råa och grå om vi ska vara ärliga. Just den här torsdagen lystes dock upp rejält när 20 deltagare på årets sista Bok- & vinträff fick besök av Christoffer Holst. Helt i onödan var jag rejält nervös innan, det var ju första gången vi körde en digital träff, men när man har med proffs som Holst att göra finns ingen anledning till nervositet. Det blev en rejäl energikick. Så härligt.

Mer träffande är Kalla, vita vinternätter som titel på senaste boken om Cilla Storm, före detta skvallerjournalist numera kriminalreporter på en cold case-podd. I denna, den tredje boken i serien, närmare sig julen och Cilla tar med sig Rosie till Zacke och Jonathans nyköpta stuga i Idrefjällen. Men istället för att fira en lugn, härlig och snövit jul finner sig de båda damerna snart intrasslade i en mordhistoria. Eller var alltihop helt enkelt en olyckshändelse? Varken Cilla eller Rosie kan hålla fingrarna och sina nyfikna näsor borta utan börjar på var sitt håll luska i vad som egentligen hände.

Att läsa Holst är som att välja ut en god pralin ur chokladkartongen, eller att hälla upp ett glas riktigt god riesling – eller förlåt, chardonnay menar jag. Man njuter från första till sista sidan. Det är ett rent nöje att återstifta bekantskapen med Cilla och hennes vänner. Jag gillar också att Cilla tuffat till sig lite sedan första boken. Hon har vuxit och känns som en tryggare person. Men till Adams stora förtret, trasslar hon in sig i precis lika många härvor som tidigare.

Även om handlingen delvis utspelar sig i juletid så är det inte en utpräglad julroman. Miljön, den krispiga snön och skidorten gör att boken utan problem går att läsa med stor behållning hela vintern. Varför inte krypa upp med den i soffhörnet under julledigheten? Det är den verkligen perfekt för.