Julen börjar tidigt i år

Foto: Jenny Magnusson/ Bokmalen.nu
Christmas at Rosie Hopkins’ Sweet Shop
av Jenny Colgan

Alldeles för tidigt om man får tro några av mina kollegor. Nu tillhör jag skaran som älskar december, advent, jul, pyssel och mys så jag håller inte riktigt med. Hos oss får julförberedelserna börja när vi stöper ljus vilket i år var för två veckor sedan. Då är det helt i sin ordning att tulla på glöggen, spela julmusik så det dånar, smygäta pepparkakor och, inte minst, börja läsa juliga böcker. Julfilmerna sparar jag dock tills efter första advent. 

I år var Jenny Colgan först ut med sin ”deliciously warm and sweet” bok Christmas at Rosie Hopkins’ Sweet Shop. Ett bra val måste jag säga; engelsk landsbygd, ett litet samhälle, en inflyttad Londonbo, en lite sargad pojkvän, en minst sagt besvärlig svärmor, men också en förfärlig olycka, en nedläggningshotad skola och så som grädde på moset släkten som kommer på besök över jul. Stackars Rosie får mer på sin lott än hon klarar av, eller…?
Så klart inte, det här är julig feelgood, men utan sliskigheten jag många gånger kan störa mig på. Det är inte sockersött och rosenrött utan faktiskt en ganska trovärdig vardag fylld med små och stora händelser. Och så klart en kärlekshistoria, vad vore en julig feelgood utan en kärlekshistoria? Och som sig bör stöter den på ett par bumps on the road som man säger i England. Det är inte helt enkelt, men det ska det ju inte vara heller. Vems liv är enkelt och okomplicerat egentligen?
Jenny Colgan är inte helt obekant för mig, jag har tidigare läst Det lilla bageriet på strandpromenaden som är första boken i en serie om tre böcker om Polly, hennes biodlande karl och deras lunnefågel. Christmas at Rosies överraskade mig dock positivt och jag blev sugen på att läsa mer. Även om jag tyckte om Det lilla bageriet på strandpromenaden så var den här snäppet bättre, historien kändes mer komplett, fullare och karaktärerna mänskligare. Det gav definitivt mersmak och var en bra början på den julinspirerade läsningen. Återstår bara att välja vad som ska komma nu. 
Som en liten bonus avslutas den här boken, liksom Det lilla bageriet med recept, den här gången på lite julinspirerat godis. Väldigt sympatiskt och lockande måste jag säga.