Jag vet var du bor…

Jag vet var du bor
av Claire Kendal

… är en fras vi brukar skoja om lite till mans samtidigt som vi ler och blinkar.

Men leendet stelnar och man sväljer hårt en extra gång när man läser Claire Kendals debutroman. Här finns ingen glimt i ögat eller skoj, det är blodigt allvar för Clarissa som förtvivlat försöker värja sig från kollegan Rafe som när ett osunt och sjukt intresse för henne.

Jag vet var du bor är en stalkerroman, en historia om en kvinna som förföljs av en man som anser att hon tillhör honom, att de hör ihop. Det är vansinnigt obehagligt att läsa, och samtidigt nyttigt för jag gissar att det är så här det är för kvinnor, och män, som utsätts för det här. Jag lider med dem alla.

På engelska heter boken The Book of You och egentligen stämmer det bättre överens med vad boken egentligen handlar om, för redan från första början så varvas Clairs vardag med hennes dagboksanteckningar, hon för bok över exakt vad Rafe gör och säger. Någonstans har hon läst att man noggrant ska föra bok över exakt vad som händer, vad stalkern gjort eller sagt och när.

När Bokkvartetten härom kvällen träffades för att prata om Jag vet var du bor var vi rörande överens om att det är en viktig men läskig bok. Läskig för att det säkert är precis så här det är för dem som råkat ut för en stalker. Det är läskigt att läsa om hur en människas liv förvandlas till ett fängelse för att någon annan inte förstår orden nej. Den inlevelsen gör det här till en väldigt bra bok.

Vi var också lika överens om att det var lite svårt att hålla isär Claires vardag med hennes anteckningar. Oftast synliggör man det i böcker genom att göra anteckningar, tankar, tidigare händelser etc kursiva. I Jag vet var du bor har man bytt typsnitt, men det skiljer sig inte tillräckligt mycket från huvudhistorien för att göra det självklart, många gånger blev det lite rörigt och man fick gå tillbaka för att förstå vad det handlade om. Det är så klart inte författarens fel, men det drog ner betyget på boken en del.

Sedan fick vi bra, roliga och intressanta diskussioner om hur det kommer sig att en del hamnar i sådana här situationer, att vissa människor gör så här, om Claires dåliga smak när det gäller män, om Robert och hans lögner eller inte lögner osv. Det är onekligen en väldigt bra bokcirkelbok, den engagerar och det finns väldigt mycket att diskutera kring.