Jägarens hjärta – en sydafrikansk kriminalroman

Jägarens hjärta av Deon Meyer är en annorlunda kriminalroman som tar mig utanför min bekvämlighetszon. Det är en spännande historia som inleds med att den före detta krigaren Tobela Mpayipheli blir kontaktad av dottern till en av sina forna soldatkamrater. Det visar sig att han kidnappats och dottern behöver Tobelas hjälp att överlämna lösen för att få fadern frisläppt. Hedern kräver att Tobela hjälper till och han ger sig ut på en motorcykelfärd som tar honom genom Sydafrika och in i grannlandet, jagad av underrättelsetjänsten.

Historien tar mig utanför min bekvämlighetszon på flera områden. För det första är det tyvärr så att min kunskap om Sydafrika visar sig vara urusel. Jag vet var landet ligger, vad huvudstaden heter, känner till ANC och Mandela, men i övrigt är mycket nytt. Jag insåg inte vilken kamp som pågår för att bygga upp landet med allt vad det innebär i form av bristande tillit och mutor. Språkligt är det lite klurigt, hjärnan vrider sig inte helt smidigt runt de afrikanska namnen och orden. Allt detta är naturligtvis fel som ligger hos mig och inte hos boken. Snarare tvärtom. Det var jättenyttigt och intressant att utmanas på det sättet även om det ibland gjorde att flytet i läsningen uteblev.
Den enda egentliga invändningen jag har emot boken är det militära fokuset. Det ligger även i normala fall utanför min intressesfär och hade det inte varit för att den här boken ingår i Bokmalens läsecirkel är risken stor att jag hade gett upp. Med facit i hand är jag glad att jag inte gjorde det. Det var en mycket spännande bok, skickligt berättad med en del oväntade knorrar mot slutet. Sånt gillar jag.
Betyg: ***
Antal sidor: 388

Förlag: Månpocket