Hur du (nästan) korsar Atlanten

Det var på förra årets semesterresa till Danmark som jag första gången stiftade bekantskap med Hicke Hiskelig Halvulk III. Med Robert Gustavssons fantastiska uppläsning i bilstereon njöt vi i fulla drag av denna hisnande galna saga.

Så när en ny historia med Hicke i huvudrollen damp ner i brevlådan var det med  stora förväntningar jag öppnade boken. Och ganska snabbt kunde jag konstatera att det var en helt annan sak att läsa om Hickes äventyr än att höra Robert dramatisera dem. Det gör inte sagan sämre, men läsupplevelsen blir en annan.

I Hur du (nästan) korsar Atlanten är det dags för de unga vikingarna från den Barbariska Övärlden att delta i det årliga Vikingasimmet. Och det mina vänner är inte vilken tävling som helst. Här handlar det inte om att komma först i mål utan att komma sist! Att stanna så länge som möjligt ute i vattnet utan att ta hjälp av båtar eller andra flytetyg.

Naturligtvis går det inte som planerat för Hicke och hans vänner Fiskfot och Kamikatzi. Det dröjer inte länge innan de kidnappas av Råbert Rådbråke och hans hiskeliga hysteriker och snart har de råkat på både isdrakar och nord-nomader.

Precis som den första boken Hur du tränar din drake så är det här en mustig saga. Ett äventyr utan dess like och lite avundas jag alla 9 – 12 år som har kvar att läsa de fem hittills utkomna böckerna om Hicke och hans vänner. Jag hoppas att Robert kommer att läsa in även den här boken, för det måste medges, det ger berättelsen ytterligare en dimension att den dramatiseras av en så skicklig uppläsare.

Betyg: ***
Antal sidor: 267

Förlag: Natur och Kultur