Glädjeyran vet inte till sig – första boken på femtio år

Dödssynden
av Harper Lee

Glädjen vet inte till sig.

Facebook, twitter och andra sociala, och traditionella, medier fullkomligt bubblar av den goda nyheten:

Om man, som jag, inte läst To Kill a Mockingbird, Dödssynden på svenska, så är glädjeyran kanske lite svår att ta in. Vi pratar i alla fall om en bok som publicerades 1960 och en författare som inte skrivit något sedan dess. Men det är naturligtvis inte vilken bok som helst, utan en bok som vann Pulitzerpriset och som två år senare filmatiserades och gav Gregory Peck en oscar för rollen som Atticus Finch, advokaten som än idag utgör måttstocken för amerikanska advokater.
Boken har blivit en klassiker och ingår i den obligatoriska läsningen i de flesta amerikanska skolor. Till dags dato har den sålts i imponerande 40 miljoner ex.
Den nya boken Go Set A Watchman skrevs faktiskt före den berömda To kill a Mockingbird och handlar om den vuxna Scout som ser tillbaka på sitt liv. 
”Min redaktör blev intresserad av återblickarna till Scouts barndom och övertalade mig att skriva en roman om den unga flickans liv istället.” 
Så förklarar Lee varför To Kill a Mockingbird gavs ut istället.
Lee var själv inte medveten om att hon sparat manuset och blev mycket förvånad när hennes väninna hittade det efter alla dessa år. Efter mycket funderande och tvekan har hon nu bestämt sig för att det till slut blir en bok. 
Den fjortonde juli släpps boken som redan blivit en succé för förlaget Harper Collins som i första skedet planerar att släppa två miljoner (!) ex av boken.
Så nästa steg i klassikerutmaningen är enkelt för den här Bokmalen, dags att, som så många andra gjort idag, klicka hem Dödssynden. Det ska väl inte vara en omöjlighet att hinna läsa den innan sommaren.