Fredagsfrågan

Veckans fredagsfråga är en namnsdagsfråga, men inte dagens namnsdag. Nej jag tänker inte på varken Göte eller Göta utan på dig. På din namnsdag.

En av mina bästa vänner när jag var liten hette Malin och i många år var hon superledsen för att det bara var lea kärringar, fast hon sa nog elaka tanter, som hette Malin i böckerna. Ända till Malin i Saltkråkan kom. Detta underverk av snällhet, och söt var hon också. Då var allt frid och fröjd igen. Själv har jag ett namn som inte heller funkade så bra i ungdomens böcker och låtar. Förvisso sjöng Lasse Berghagen Jenni Jenni i Melodifestivalen 1975, men det räknades liksom inte. Han var inte så hipp.

Veckans fredagsfråga lyder: 
I vilka böcker finns karaktärer med ditt namn? Är ”du” då en av de god eller en av de onda?

Jenny
Namnet Jenny har i min litterära värld dykt upp först på senare år. Tolvårige Juha i Jonas Gardells bok En komikers uppväxt har en bästa vän som heter Jenny. Jag har inte själv läst boken, men inte undgått att notera detta faktum även om jag har svårt att avgöra vilken sida hon står på.

En sökning på internet visade också att den norska nobelpristagaren Sigrid Undset 1911 skrev en bok om Jenny som blev ett omdebatterat inlägg i den norska debatten om kvinnans frigörelse. Jag har inte läst den heller tyvärr.

Däremot läser jag just nu Den ogudaktiga som är den tredje boken av MR Hall om coronern Jenny Cooper. En ung engelska på kant med livet och sig själv som försöker lösa mordet på en före detta porrstjärna. Verkar lovande än så länge.

I övrigt… Har jag inte stött på så många Jennys i litteraturen. Inte som satt några spår i alla fall. Hur är det med dig och dina namne?

2 Replies to “Fredagsfrågan”

  1. Jag blev lite nyfiken på var man kunde hitta mitt namn eftersom jag själv inte hade ett svar. Jag googlade och fick fram att Helena är namnet på huvudstaden i delstaten Montana i USA och nämns därför i olika reseguider. Det visste jag inte!:-)

Comments are closed.