Från de döda

Tack och lov för lunchraster! Det var med stort besvär jag slet blicken från boksidorna efter frukosten i morse. Det var dags att packa ihop och åka till jobbet. Jag som hellre velat stanna kvar och läsa slut Från de döda av Mark Billingham. En fantastisk kriminalroman. Men som sagt, tack och lov för lunchraster, de sista spännande kapitlen fick ackompanjeras av rotmos och fläsklägg, en inte helt oäven kombination.

Från de döda är något av det bästa jag läst inom kriminalgenren. Ett flyt och driv som hela tiden för historien framåt utan att det känns krystat eller speedat, och med ett språk som tecknar karaktärerna på ett tydligt men ändå sparsamt och nästan ömsint sätt. Den lyckas behålla spänningen från första sidan till sista utan onödigt frossande i blod och barbariskt dödande. Här finns förvisso den manlige krimminalkommissarien, men utan de klassiska alkoholproblemen och med smak för opera. Tom Thorne är en helt vanlig människa, men allt vad det innebär i form av vardagsproblem. Det är också oerhört befriande att känna att här är det historien som är det viktiga. Thorne är huvudperson, men det är inte om honom det handlar utan om fallet. Väldigt skönt!

Boken inleds med en tillbaka blick där vi får ”bevittna” ett mord som skedde för tio år sedan. Gangsterbossen Alan Langford mördas. Den stora nyheten i England blir då att det visade sig vara frun som beställt mordet på honom. Skandal!

Nu tio år senare får krimminalkommissarie Tom Thorne dock en obehaglig överraskning när den ur fängelset nyss släppta frun får foton med posten. Foton som visar en i allra högsta grad levande och välmående Alan Langford. Fallet öppnas på nytt och till sin hjälp får Thorne Anna Carpenter, en ung kvinna som precis börjat arbeta för en av stadens mer bedagade privatdetektiver. Men hur hårt de än arbetar så är Langford hela tiden steget före dem och människor berörda av utredningen dör på löpande band.

Som sagt var, det här är en fantastisk kriminalroman, en riktig pärla. Välskriven rakt igenom och med ett slut så oväntat att jag inte anade någonting. Spänningen höll i sig till sista sidan. En riktig pärla!

Betyg: ****
Antal sidor: 382

Förlag: Minotaur