Arvet

Idag har vi besök av en gästbloggare. Det är Gunilla som har läst Arvet av Timara McKinley.

Boken utspelar sig i Australien i mitten av 1800-talet och är egentligen tre böcker i en. Det är en fängslande historia med flera mycket spännande händelser bland Australiens nybyggare och urinvånare, guldrusch, kärlek, släktfejder och riktigt mörka hemligheter.

Vi får följa den unga Ruby som förälskar sig i James och följer med honom genom Blue Mountains där de börjar sitt nya liv tillsammans. Till sin hjälp har de ett antal straffångar och en ung aboriginflicka. Det dröjer dock inte länge innan James drabbas av guldfebern och lämnar Ruby ensam med två små barn och en nystartad fårfarm.

Vi möter också den unga Jessie som kommer till missionsstationen Eden Valley där hon undervisar församlingens barn. Bland dem finns ett stort antal aboriginbarn och det var lite chockerande att läsa om hur de vita totalt ignorerade aboriginerna. De var absolut ingenting värda och man såg rakt igenom dem. Skrämmande! Plötsligt bryter ett svårt oväder ut med enorma översvämningar, varpå Jessie blir allvarligt sjuk i flera veckor. Parallellerna till vår tids oväder är skrämmande.

Från Cornwall kommer Harry Cadwallader greve av Kernow för att återse sin barndomsbygd i New South Wales. Allt blir dock inte som han tänkt sig.

Enligt vår gästbloggare var det en spännande och bra bok med den extra dimensionen att man fick lära sig mycket om den australiensiska guldrushen, en tidsepok varken hon eller jag läst om tidigare. Tamara McKinley har en varm berättarstil och väver på en mycket bra sätt in Australiens historia och utvecklingi historien.

Betyg: ****
Antal sidor: 363
Förlag: Månpocket