För gammal för pekböcker?

Ja, definitivt. Men ändå njuter jag av Nordqvist och Toorells båda pekböcker Frukt och djur samt Kläder och fordon. På ett roligt och uppfinningsrikt sätt har de skapat en ny typ av pekböcker för barn. (Naturligtvis för barn, vem annars?)

Det här är en duo konstnärliga människor som till vardags jobbar med reklam  och varumärkesdesign, men nu har låtit kreativiteten flyta fritt. Associationens vågor går höga när en mössa blir en luftballong och en gammal sko har stor likheter med bondens gröna traktor. Men bäst tycker jag nog om annansfågeln och äpplefisken. Härliga bilder som sjuder av färg och fomglädje.

Jag gillar verkligen de här böckerna och allra bäst frukt och djur boken med sina roliga bilder. Men hur uppfattar barn det? Blir de förvirrade av att ordet äpple illustreras av just ett äpple men format som en fisk? Vad betyder ordet äpple egentligen? En frukt eller ett djur? Jag vet inte, men insyn i småpysslingarnas hjärnor är inte särskilt stor, och det finns hundratals människor där ute som kan sånt. Själv nöjer jag mig med att njuta av bilderna och önskar att mina smultron var lite mindre och fortfarande läste pekböcker. Nu är det cirkusdeckare och Lasse Maja för hela slanten, och det är underbart! Men oroa er inte, jag ska nog hitta något litet småkryp att ge de här böckerna till. För så rara ärtor får inte gå till spillo.

Betyg: ****+***
Förlag; Gilla böcker

Breakfast book club har också läst böckerna.