Filmen var bättre än boken

Dolda tillgångar
av Margot Lee Shetterly

Det var ett påstående jag aldrig trodde jag skulle varken säga eller skriva, och definitivt inte här på bokbloggen, men så var det. Filmatiseringen av Dolda tillgångar är faktiskt väldigt mycket bättre än vad boken är, och det är lite synd, för det är en väldigt intressant och viktig historia som Margot Lee Shetterly berättar. Väldigt viktig.

I ärlighetens namn tror jag faktiskt inte att jag hade läst slut boken om det inte var för att Bokmalen skulle bokcirkla om den, men när så är fallet känner man (läs jag) en viss en viss press att ha läst boken. Det visade sig att inte alla hade gjort det ändå, och jag förstår dem.

Dolda tillgångar handlar om hur man i USA under fyrtiotalet var tvungna, ja du läste rätt tvungna, att anställa kvinnor för att alla män hade kallats ut i krig. Det gick till och med så långt att man var tvungna att rekrytera svarta kvinnor, ve och fasa. Och i just det här fallet är det NASA i Langley som måste anställa skickliga matematiker för att räkna ut en massa viktig data gällande flygplan och senare även rymdraketer. Eftersom det här var för datorernas tid så räknades det för hand och för det krävdes en massa smarta människor, bland annat flera svarta kvinnor som kom att bli avgörande för USAs rymdprogram och som faktiskt gjorde att USA blev först på månen. Kvinnor som senare kom att vinna en massa fina priser och utmärkelser, men som där och då, på fyrtio, femtio och sextiotalen kämpade i en motvind vi inte ens kan föreställa oss med fördomar, rasmotsättningar, kravaller och en massa annan skit.

Det är en fantastisk historia och den är viktig att vi förstår och ser och Shetterly hade en fantastisk chans här, tyvärr försvinner den i författarens förkärlek för namn och sidospår. Vi tyckte alla att förlaget gjort henne en otjänst som inte låtit en duktig redaktör gå in och stryka, att tajta till historien för att behålla läsarens intresse. Som det är nu blir det för mycket forskningsavhandling och för lite intressant historia, tyvärr.

Omdömen som långtråkig, intressant, och svårläst blandades med viktig, tradig och okänt när vi bokcirklade. Hälften av oss hade sett filmen och tyckte boken blev lättare att läsa efter det. Kontentan av kvällen blev en rungande uppmaning och att gå och se filmen som är fantastisk och att det är hemskt synd när en så viktig historia skrivs på ett så svårtillgängligt sätt.

”We can’t justify a space programme that doesn’t put anything in space”