Farofylld överfart

En farofylld överfart av Rachel Rhys

Det var kanske inte det smartaste bokvalet att ta med En farofylld överfart av Rachel Rhys på färjan till Danmark, men jag tog mod till mig och vågade chansa. Den resan tar ju bara knappt fyra timmar jämfört med Lilys mer än månadslånga båttur från England till Australien sommaren 1939. Vad skulle kunna hända menar jag?

Och visst var den odramatisk, även om det blåste 16 m/s och gungade en del. Värre var det för Lily och de andra ombord på Orontes. Dödsfall, kanske till och med mord, försvinnande, stalkers, intriger och skvaller. Dessutom med risken för krigsutbrott flåsande dem i hälarna.

På 430 sidor tar Rhys med oss på en resa som kommer att förändra livet för alla inblandade. Att ge sig ut på en så lång resa till andra sidan jorden är omvälvande, ihopträngd med en massa människor du inte känner och inte kommer undan ifrån blir livsomstörtande i många fall. Att göra det precis innan det stora kriget bryter ut som kom att hindra många att återvända hem var så klart traumatiskt. Rhys skildrar på ett föredömligt sätt spänningarna mellan passagerarna, mellan de olika klasserna, mellan judarna och antisemiterna, mellan män och kvinnor. Och mitt i allt står den unga Lily som tagit chansen att förändra sitt liv. Hon som beger sig till Australien för att söka jobb som hushållerska, och som om hon stannar i minst två år  inte betala färjebiljetten hem sedan.

Det blir en drömlik resa, på så många sätt omvälvande. Lily tvingas konfronteras med sig själv, sina och andras fördomar, och med önskan om att få vara någon annan den man egentligen är. Samtidigt är livet ombord som en dröm. Som en bubbla där allt går för sig. Inte helt olikt hur det är för dagens Las Vegas-turist. Ni vet – What happens on board, stays on board. Här umgås man över klassgränser, tillåter sig att flirta på ett sätt som vore otänkbart hemma, man gör landhugg på de mest exotiska ställen, får se pyramiderna, besöka en arabisk marknad, äta gott, dricka en hel del och leva livet. Men det är så klart ohållbart i längden, det är en en dröm, en bubbla. Snart nog kommer verkligheten i kapp och då slår den till hårt.

Lily blir vän med en rar liten judinna som tror sig vara förföljd. Hon blir allt sjukare och sjukare tills hon en dag är spårlöst borta. Vad är det egentligen som har hänt? Och vem är det egentligen Edward är kär i? Och den där syskonrelationen, är den riktigt hälsosam? För att inte tala om Max och Eliza…

”Glamour, spänning och intriger” – så beskrivs En farofylld överfart och det stämmer helt klart. Men den är så mycket mer än så. Här finns också kärlek, vänskap, drama och ett oväntat slut. Den twisten såg jag inte komma fast jag i efterhand inser att jag borde ha gjort det.

Jag tyckte väldigt mycket om den här boken och avundas dig som ännu inte har läst den. Gör det!

 

Blev du nyfiken kan du provläsa en bit här.

Boken finns också som ljudbok om du föredrar att lyssna.