Extramaterial – nu också i bokens värld

Titt som tätt kommer rapporter om bokhandlar som får stänga. Senast i raden var den underbara Partille bokhandel som förgyllde vardagen med böcker, franska aftnar, bokcirklar, luncher och en massa andra givande happenings. De har inte gett upp helt utan söker alternativa sätt att driva vidare sin verksamhet. Jag håller tummarna och väntar med spänning på vad det ska blir.

I filmvärlden är extramaterial idag mer eller mindre obligatoriskt för att skapa intresse och merförsäljning. Filmen visas på bio, släpps på dvd, senare kommer en directors cut, förlängd naturligtvis med kommentatorsspår av skådespelare och regissör, borttagna scener, intervjuer med designers, musiker och andra som varit involverade i produktionen. Allt för att behålla intresset och förlänga livslängden. Till filmnördarnas förtjusning. Och när det lyckas är det ljuvligt. Ett underbart frosseri.

Den engelska bokkedjan Waterstones satsar nu på motsvarande koncept i sin kamp mot internetbokhandlarna. Enligt brittisk press har kontrakt skrivits med flera förlag som ger Waterstones ensamrätt att ge ut flera böcker med exklusivt bonusmaterial. Bland annat kommer Joanne Harris bok I persikoträdets skugga i en nyutgåva med ett extrakapitel. Ett kapitel som enligt Harris kan ses som en epilog eller som början på en helt ny historia. Andra böcker kommer att förses med kartor och liknande extramaterial som lockar till köp. Tanken är att böckerna bara kommer att finnas i de fysiska bokhandlarna.

Det här är bara några exempel på satsningen på bonusmaterial. I sig är konceptet inte nytt. Andra har gjort samma sak tidigare, men den här gången kommer satsningen att marknadsföras stenhårt. Allt i ett försök att behålla och locka nya kunder till de fysiska bokhandlarna.

Ett initiativ som jag applåderar men… och det är en rent egoistisk invändning… som konsument och boknörd känner jag mig lite lurad på konfekten. Jag bor på den svenska västkusten och här finns inte Waterstones vilket gör att jag inte kommer åt dem. Böckerna med det lockande extramaterialet. För visst lockar det. Mycket.

Läs mer:
The Telegraph
Svensk bokhandel
The Independent

One Reply to “Extramaterial – nu också i bokens värld”

  1. Intressant tanke även om den som sagt inte är ny. Något som jag säkert kommer att ta upp i min blogg inom kort.

Comments are closed.