Ett matematiskt skrivande och starka kvinnor

Ja, det är några av intrycken från tisdagens Stora Bokcirkelträff med Göran Redin. Trettiotalet ivriga läsare hade samlats för att lyssna på honom och diskutera den första boken i hans Lövbergaserie, Ett fjärran krig.

Foto: Cecilia Gabrielsson

Vi har genom åren träffat många författare och hört hur olika de arbetar. Några går upp i gryningen och skriver, andra med ett glas vin på kvällskvisten. Några låter inspirationen flöda och ser vart berättelsen tar dem, medan andra (de flesta faktiskt) har en ganska detaljerad synopsis som de följer. Men ingen, absolut ingen, är så matematisk i sitt skrivande som Göran. På ett tidigt stadium bestämmer han hur många sidor boken ska innehålla, hur många ord, antal kaptiel och hur långt varje kaptiel ska vara. Därmed vet han hur många ord som krävs i varje kapitel. Därefter byggs en synopsis. Fascinerande!

Det blev en kväll med många skratt, diskussioner om hur man tränade upp kavallerister på 1600talet, styrkan som krävdes av kvinnorna som ensamma var tvugna att axla hela ansvaret när männen hela tiden kallades ut i krig. Det är alltid intressant att höra hur andra uppfattat boken vi läst och hur författaren svara på våra frågor. För vi har många!

Vem är roligast att skriva om? Gör du mycket resarch? Hur kommer det att gå för Karin? Måste hon gifta sig med den där karln? Hur mycket är sant och hur mycket är författarens konstnärliga frihet? Frågorna ville knappt ta slut.

Det här var en av de där böckerna som vi alla var överens om att vi tyckte om, Ett fjärran krig är spännande, lättläst, engagerande och smått beroendeframkallande. Man MÅSTE bara läsa de andra böckerna för att få veta hur det går. Kanske ett av de bästa betyg en författare kan få.

Foto: Cecilia Gabrielsson

Det blev en mycket lyckad tisdagskväll och jag är glad och tacksam över alla mail, hälsningar och telefonsamtal med hälsningar att ”det här var en av de intressantaste författarkvällar vi haft” och ”Göran var så intressant och trevlig”, ”jag ser fram emot nästa träff”. Och det gör jag också, i slutet av maj träffas vi nästa gång och då blir det något helt annat, då lämnar vi den svenska historien för lite feelgood. Jag återkommer med info om det.

En en gång, tack alla för en trevlig kväll och tack Historiska Media och Göran för att du ville komma till oss

Göran har skrivit fina om träffen på sin hemsida gå gärna in och läs. Och har du inte läst böckerna i Lövbergaserien? Gör det!