Ett äventyr, en saga fylld av spänning och kärlek

Caraval av Stephanie Garber

Du måste acceptera historier som utspelar sig någon annanstans än i Stockholm, New York, Tokyo, Hällevadsholm eller Ljungby. Om du inte gör det är Caraval av Stephanie Garber inget för dig. Men, om du inte tycker platsen är så viktig, om du läste såväl Mio min Mio som Bröderna Lejonhjärta med behållning och tyckte de var fantastiska, ja då tycker jag absolut att du ska bläddra upp första sidan om börja läsa. För det är just var Caraval är, ett stycke fantastisk litteratur, eller fantastik som det heter på fin svenska. Fantasy för oss som inte bryr oss om titlar utan bara vill läsa bra historier. Bra historier men fantastiska, magiska, överväldigande inslag – precis som hos Astrid Lindgren, Ursula LeGuin, Tolkien, Elsa Beskow, C S Lewis, Inger Edelfeldt…. och så oändligt många många fler.

Caraval är en historia som sveper med dig till ett annat land. Ett land där systrarna Scarlett och Donatella bor väldigt påpassade av sin tyranniske far. Det enda Scarlett drömmer om är att en enda gång innan hon gifter sig få se Caravals smått magiska uppträdande. En enda gång vill hon vara en del i spelet tillsammans med de andra åskådarna och skådespelarna. Systrarna rymmer tillsammans med den ack så stilige, men oj så opålitlige piraten Julian. Det visar sig snart att Scarlett borde varit försiktig med vad hon önskade sig. De har knappt anlänt till Caraval när Donatella kidnappas och blir en del i spelet, i föreställningen. Nu har Scarlett bara fem dagar på sig att hitta sin älskade syster, annars dör hon. I kulisserna lurar skådespelare, fästmannen, åskådare, spelare, fadern… och ingen, absolut ingen, kan hon lita på.

Det här är ett äventyr, en saga fylld av spänning och kärlek som bara väntar på att få svepa bort dig. Och det är bra men Caraval når inte riktigt upp till min favoritbok The Night Circus (Nattens cirkus) av Erin Morgenstern. Den är fantastisk, vacker, fängslande, magisk, spännande… superlativen räcker inte riktigt till. Ända dit når inte Caraval och det beror kanske på att det är en bok för unga vuxna medan The Night Circus känns mer vuxen, mer genomarbetad och lite subtilare.

Men som sagt, du måste acceptera att den inte utspelar sig här och nu. Och att där och då inte följer riktigt samma regler och lagar som här hos oss. Gör du det så är det hur som helst en härlig historia som bjuder på några timmars spännande läsning eller skön lyssning. Njut! För det är ju bara ett spel. Eller…???