En skattjakt som förändrar livet

Temat för årets julledighet verkar vara det viktorianska England, med såväl Bridgertons på TV som Amy Snow i läsfåtöljen. Kanske är det ett tecken på att eskapism som behövs lite extra i år, eller så är det helt enkelt så att vi älskar den här eran och de förvecklingar den inbjuder till.

”Bala tyg” sa farmors syster besviket när hon som barn fick kläder i julklapp, och jag ska erkänna att jag till viss del förstår henne. Mitt boknördshjärta bultar lite extra över hårda julklappar, och årets julklapp är inget undantag. Tracy Rees härliga äventyr Amy Snow tog mig med storm och jag slukade den från första sidan till sista.

När Aurelia hittar ett gråtande spädbarn i snön tar hon det till sitt hjärta, uppfostrar det och gör flickan, som får namnet Amy Snow, till sin sällskapsdam och bästa vän. Något som definitivt inte ses med blida ögon av familjen. När Aurelia efter en tids sjukdom dör skickas Amy på porten. Familjen vill inte veta av henne mer. Vad de inte vet är att Aurelia lämnat ledtrådar om sin stora hemlighet. Ledtrådar som Amy måste följa och som kommer att förändra hennes liv i grunden. Det blir en skattjakt, inte olikt den föräldrar skickar ut sina barn på för att leta påskägg, över stora delar av England. En skattjakt som öppnar nya världar och låter Amy möta fantastiska människor.

I dessa tider behövs varma, spännande böcker mer än någonsin och det är precis vad Rees levererar. Sidorna är fyllda av värme, kärlek, glädje och skratt, men också av illvilja, avundsjuka och misstänksamhet. Vi bjuds på en liten roadtrip som förändrar allt för Amy.

Mitt råd är enkelt, skicka iväg familjen, häll upp en kopp te, kryp upp i soffhörnet, svep in dig i en skön filt och läs. Läs och njut!