En gemensam bris

Vid en första anblick har kanske inte  Caroline Säfstrand och Debbie Johnsons nya böcker så hemskt mycket gemensamt, förutom genren då och väldigt fina omslag.

Men tänk så fel man kan ha. Jag menar, vad är sannolikheten att jag direkt efter varandra läser två böcker med hus som kallas för Havsbris? Hus som skänker, och har skänkt, lugn, glädje och välmående till sina gäster. Villa Havsbris på den svenska västkusten var en gång i tiden var ett kurhotell och som sakta men säkert åter tar sin forna glans. Café Havsbris å sin sida ligger längs Dorsets vandringsleder och är en lisa för såväl mage som själ för dem som kommer dit, inklusive den unga änkan med truliga tonårsbarn.

Jag blev direkt förtjust i Villa Havsbris. Jag har svårt att sätta fingret exakt på vad det är, men det var svårt att sluta läsa, att släppa boken om Sophie som återvänder hem från storstadslivet i Berlin för att rusta upp huset efter moderns död så att det så snabbt som möjligt går att sälja. Utan pengar lejer hon volontärer som hjälpa henne under ett par veckor och, tja, det blir veckor som inte bara förändrar det gamla huset, även Sophie och volontärerna genomgår stora förändringar. Alla till det bättre.

Stora förändringar bjuder även Kärlek på menyn på. Precis som i Villa Havsbris är det döden som är startskottet. I Sophies fall är det modern som dött, en inte alltför uppslitande upplevelse då deras relation var minst sagt komplicerad. För Laura är det desto mer traumatiskt då hennes livs kärlek och pappan till barnen som hastigt slitits ifrån dem. Efter en förlamande apati bestämmer hon sig att fly storstaden över sommarlovet och tar jobb på Café Havsbris mitt ute i ingenstans, trots protesterande tonåringar och en labrador som sett bättre dagar.

Båda böckerna är fina exempel på riktigt bra feelgood, det är engagerande, välskrivet, mångfacetterat och riktigt svårt att sluta läsa. Jag avundas er alla som ännu inte plockat upp någon av de här godbitarna – ni har härlig läsning framför er. Perfekt nu när sommaren börjar klinga av och kvällarna blir mörkare. Kryp upp i soffhörnet med en stor kopp te och njut!