En blodig kärlekshistoria

Ja, det är nog det bästa sättet att beskriva Harlequin Valentine av Neil Gaiman. Lagom till alla hjärtans dag la Mr Gaiman ut den lilla novellen på nätet för gratis lyssning och nedladdning (under en begränsad tid). Eftersom jag precis upptäckt Gaiman kunde jag inte motstå utan laddade ner och lyssnade.

I USA är Gaiman en ikon och bemöts av sina fans på samma sätt som stora rockstjärnor. Folk köar i timmar för att träffa honom och lyssna på honom. Detta för en författare, en författare som skriver barnböcker, fantasy och läskigheter. Flera av hans böcker har dessutom blivit film, den senaste är Coraline som gick upp på biograferna 2009.

Jag är ingen skräcktjej. Har läst ett par av Stephen Kings böcker men klarar inte riktigt av det slemmiga och kladdiga i skräckböckerna och jag har svårt för aliens och djävlar. Men Gaimans lilla novell är annorlunda. Här finns inget av det och ändå är den tragisk, sorglig, blodig och samtidigt på något sätt vacker.

Novellen börjar med att Harlequin (ni vet, clownen) skänker bort sitt hjärta till Missy på alla hjärtans dag. Och han gör det bokstavligt. Hans fysiska hjärta nålas fast på hennes dörr. Men eftersom Harlequin är en karnevalsfigur så kan inte vanliga människor se honom. Missy vet alltså till en början inte vem som blodat ner hennes ytterdörr. Inte förrän hon till slut ”tar till sig” hans hjärta på riktigt. (Jag vet inte hur jag ska beskriva det på annat sätt utan att avslöja vad som händer.) Då får hon se honom och… vi överraskas med en riktig twist i slutet.

Jag måste säga att jag gillade den. Som ovan läsare av den här typen av historier tog det lite tid för mig att ta till mig den. Den var inte självklar. Men det var det värt. Neil Gaimans egen uppläsning är suverän! Det är inte många författare som dessutom är duktiga uppläsare, men han är det definitivt. Det här gav mersmak.

Betyg: ****