Död i skugga – Det värsta som kan hända

Död i skugga
av Anne Holt

Det absolut värsta som kan hända måste vara att som förälder förlora ett barn. Det måste vara en alltigenom uppslukande händelse som får världen att stanna upp.

Men tänk om den fruktansvärda händelsen drunknar i ännu värre händelser. Om ditt barns död förvandlas till en liten parentes som ingen bryr sig om eller har tid med.

Det är precis vad som händer i Anne Holts bok Död i skugga. Fredagen den 11 juli 2011 dör Jon och Ellen Mohrs son tragiskt i familjens vardagsrum och världen stannar upp. Slutar rotera. Eller, den borde göra det i alla fall.

Istället förvandlas händelsen till en liten bisak som ingen, varken polis eller rättsläkare har tid att undersöka ordentligt, att behandla enligt gängse regler. Exakt samtidigt tar nämligen en ensam våldsverkare Norges oskuld. Oslo skakas av explosioner och på Utöya mördas 69 oskyldiga ungdomar i det värsta terrordådet i landets historia. En händelse som tar all fokus, tid och kraft från rättsväsendet.

Hur reagerar man som utsatt i det här läget? Sorg drabbar oss alla på olika sätt. Ellen förlamas och kan inte ta sig för någonting och Jon gräver ner sig i jobbet. När kriminalpsykolog Inger Johanne Vik börjar nysta i pojkens död är det flera detaljer som skaver lite. Det går inte ihop. Var pojkens död en olyckshändelse, eller är det något ännu värre som hänt?

Det är naturligtvis en fruktansvärd historia som utspelar sig på sidorna. Det är väldigt lätt att känna sig frustrerad över att ingen verkar ta dödsfallet på allvar. Att ingen vill eller känner att de har tid att utreda fallet. Samtidigt förstår jag att fokus läggs på terrordådet och att mindre händelser skuffas undan som mindre viktiga. Jag leker lite med tanken på vilka andra brottslingar som kom undan med blotta förskräckelsen tack vare Breiviks galna tilltag den där dagen. Tanken svindlar lite.

Som vanligt är det en fröjd att läsa Anne Holt. Med små fina medel förmedlar hon stora, skrämmande historier som kryper in under skinnet och berör. Hon är utan tvekan en av Norges skickligaste författare just nu och ser med förväntan fram emot att läsa hennes nya bok Sudden Death.

Blir du nyfiken?
Du kan provläsa de första sidorna här.

2 Replies to “Död i skugga – Det värsta som kan hända”

Comments are closed.