Den stulna Romneytavlan

Det är något visst med gamla hederliga engelska deckare a la Mrs Christie. Pusseldeckare i tidig 1900-tals miljö som är fylld av engelska gentlemen och rara gamla damer. Till och med skurkarna har något typiskt engelskt över sig.

När jag så fick den lilla novellen Den stulna Romneytavlan av Edgar Wallace som en minitalbok i mina händer insåg jag genast att det här skulle bli en speciell dag på väg till jobbet. Och visst är det så. Det är så engelskt att jag ryser lite av välbehag.

I den här boken får vi möta den engelska polisens allra bäste detektiv, Peter Daws. Han har aldrig misslyckats med att lösa en gåta och få skurken inom lås och bom. Men den här gången sätts han på ett extra knivigt fall. Gäckande Jane, sådana namn funkar bara i den här typen av böcker, har en längre tid just gäckat polisen med sina fräcka stölder. Kommer Peter att kunna sätta dit henne?

Edgar Wallace var något av novellernas mästare och hade sin storhetstid på 1920-talet, men jag tycker det funkar även idag. En stor behållning är just de så väldigt engelska karaktärerna och miljöerna, men den finurliga upplösningen går inte av för hackor, det säger jag er. Och Helge Skoog är precis rätt röst att läsa den här. Han gör det jättebra.

Betyg: ****
Längd: 24 minuter

Förlag: Bonnier Audio

Andra som läst boken;
Kvarteret Ängeln