Den enögda kaninen

Det är befriande när begreppet spänningslitteratur får omfatta annat än polisböcker. Christoffer Carlssons nya bok Den enögda kaninen är just en sådan spänningsroman. Spännande och lite kuslig men utan poliser i huvudrollerna.

Den enögda kaninen utspelar sig en sommar i en liten håla kallad Dalen. Hit har David återvänt från sina studier i Stockholm för att tillbringa sommaren hos sina föräldrar och med sina gamla barndomsvänner. David ser fram emot en skön slapparsommar med vännerna och vet inte hur han ska reagera när han upptäcker att de fördriver tiden med att göra inbrott i närområdet. Stöldgodset förvaras i ett gammalt övergivet hus som ingen verkar känna till längre.

Davids gamla kompis Lukas är en riktig glidartyp som inte vet riktigt vad han vill göra i livet, och inte bryr sig om det heller, det enda som verkar vara viktigt i hans liv är att bli hög på olika sätt, och få pengar till det. Syskonparet Julian och Justine har en fäbless för vita kläder och bor tillsammans. Deras förhållande verkar ha smått incestuösa tendenser. Sist men inte minst möter vi två killar vars relation de andra har svårt att förhålla sig till.

Redan från början får vi veta hur det hela kommer att sluta, men det gör inte så mycket. Christoffer bygger i ett långsamt tempo upp en spänning med kusliga undertoner som lovar gott. Boken är välskriven med ett vackert språk och jag förstår dem som, liksom min far, höjer boken till skyarna och utan att tveka ger den en femma i betyg. För mig gick det bitvis lite väl långsamt. Jag hade lite problem att behålla fokus ibland, men gillade ändå handlingen, språket och förstår vad andra faller för, kanske var det bara fel tid för mig att läsa den just nu.

Betyg: ***
Antal sidor:

Förlag: Piratförlaget

Andra som läst boken:
Dark Places
Bokmalen
Eli läser och skriver
Svd